Ученици в Смолян ще изследват данни от Големия адронен колайдер в ЦЕРН

30 ученика от четири училища ще се включат в майсторския клас на ЦЕРН, като домакин на мероприятието ще е Езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Смолян. Другите училища, които ще изпратят представители, са от ППМГ „Васил  Левски“ – Смолян, СУ „Антим І“- Златоград, и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Смолян.

Те ще участват в научни изследвания към майсторския клас на ЦЕРН в България, предназначени за ученици на възраст от 15 до 19 години.

Майсторският клас се организира всяка година в рамките на International Particle Physics Outreach Group IPPOG от Физическия факултет на Софийския университет, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките, Народната астрономическа обсерватория с планетариум “Николай Коперник”. Събитието е с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации.

„Участвайки в събитието, учениците ще могат за един ден активно да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици и ще извършват измервания по данни на експеримента CMS (Експериментът CMS е един от двата детектора с общо предназначение, провеждащи изследвания на Големия Адронен Колайдер (LHC) в ЦЕРН – б.р). След уводни лекции по тeoрия на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците ще направят сами оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в ЦЕРН, Женева“, обясни Елена Костова, учител по физика и астрономия в гимназията, която е отговорник за провеждането на майсторския клас.

Получените резултати в края на деня ще бъдат обсъдени чрез видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както в истинска научна колаборация, допълни тя.

Снимка: БНР

Facebook Comments