Удължиха срока за смяна на печките в Смолян, не смогнаха всички да подадат заявления

С опашки пред деловодството от желаещи да сменят горивото за отопление на къщи и апартаменти завърши 2019-та година, съобщават от община Смолян.

От началото на октомври миналата година до крайния срок – 31-ви декември, са били подаден 1548 заявления  за участие в проекта „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“

За да могат всички желаещи да ползват програмата, община Смолян удължава срока до 31 март тази година, уточняват от местната администрация.

На 1 юли миналата година в МОСВ кметът Николай Мелемов подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с министъра на околната среда и водите Нено Димов по проекта за подмяна на горивната база. Стойността му е 9 604 317 лв. По първоначални данни около 3000 домакинства може да махнат печките си на дърва и въглища, за да ги заменят с котли на пелети, климатици или газ.

Смолян е сред първите общини в България, подписали договор за безвъзмездно финансиране и от 1 октомври започнаха дейностите от първия етап по проекта.

Той е задължителен и без него не може да се премине директно към смяна на горивната база. Община Смолян очаква съдействие от гражданите по време на проучванията и обследванията, за да премине по- бързо тази фаза.

„Защитили сме висок бюджет, надяваме се в голяма степен да решим проблема със замърсяването на въздуха в града през зимата. С подписването на договора процесът по смяна на горивната база става необратим“, коментира кметът Мелемов.
Няма ограничение за подаване на заявления. Всички, които желаят, могат да се включат в програмата.

Изискванията са към момента хората да се отопляват на твърдо гориво и да имат желание да подменят своите отоплителни уреди с алтернативни – ток, пелети, газ и др.

Условието е три години подред да ползват подменената горивна база, за да се постигне целта на програмата, а именно да се подобри качеството на атмосферния въздух.

Facebook Comments