Най-високото отличие на МВнР за Шефкет Чападжиев

 

Емигриралият от Мадан през 1963 година Шефкет Чападжиев бе награден с почетния знак „Златна лаврова клонка“ – най-високото отличие на Министерството на външните работи, става ясно от съобщение на ведомството.

Връчил му го е генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев, от името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Наградата му е присъдена за цялостната му родолюбива дейност, оказваната подкрепа на българските граждани в района на Чикаго, както и за безспорния му принос за съхраняване на българската култура и идентичност и по повод неговия 80-годишен юбилей.

Шефкет Чападжиев е виден предприемач, филантроп и благодетел на българската общност в района на Чикаго. Роден е на 24 април 1939 г. в Мадан. Напуска нелегално България през 1963-та.

Година по-късно пристига в САЩ и се установява в Чикаго, където живее и до днес. През годините Чападжиев се утвърждава като един от стожерите на българската общност в САЩ. Той е сред дарителите на две от българските църкви в града – „Света София“ и „Свети Иван Рилски Чудотворец“.

В средата на 90-те години на ХХ в. открива със свои средства първия български културен и информационен център в Чикаго. Финансира също създаването на първия български вестник в града – вестник „България“.

В началото на тази година родопчанинът дари на кмета Фахри Молайсенов 1 милион долара за болницата в родния си град Мадан.

Награждаването на Шефкет Чападжиев се е състояло в Генералното консулство на България в Чикаго.

Facebook Comments