Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ударно! 3 часа дебати и от 3-ия път ОбС в Смолян реши „ЗА“ безлихвения заем

След три часа дебати Общинският съвет в Смолян одобри предложението на кмета Николай Мелемов за безлихвен заем  от почти 4 млн. лв. Залата бе пълна в резултат на многобройните призиви във Фейсбук от смолянчани към смолянчани да отидат и чуят аргументите „за“ и „против“.

15 съветника дадоха своя положителен вот, 3-ма бяха против, а 9-ма се въздържаха.

Ръководителят на групата съветници от ГЕРБ Ангел Безергянов каза каква е причината да бъде инициирано извънредно заседание.

Ангел Безергянов

„Знаете ситуацията, в която ние, водени от активната си гражданска позиция и ангажираност като общински съветници, както и от голямото обществено недоволство по повод полученото писмо от министъра на финансите от 2 януари 2018 г., че ще бъде прихваната сума от предоставения и невъзстановен в срок безлихвен заем от централния бюджет предприехме и обективизирахме волята си с настоящата докладна. Поддържаме и предложението на кмета“, заяви той.

Прихващането, за което министър Горанов съобщава, ще е на обща стойнот 2 925 000 лева за тази година. Останалата сума плюс лихва от около 350 000 лв. ще се приспада от бюджета догодина.

От опозицията КРОС и БСП предложиха докладната да се отложи с аргумент, че трябва да се осигури още информация по нея. В това число да се иска от финансовия министър Владислав Горанов да каже дали, ако се одобри предложението, ще отпусне заема – в пълен или частичен размер.

Катя Гаджева

Противно на това мнение изрази Катя Гаджева (ГЕРБ): „Много се радвам, че залата за първи път е толкова пълна, защото циркът започна рано, още на фаза разглеждане на дневния ред. Има записали се 4-ма граждани за изказване и разни процедурни хватки изглеждат несъстоятелни. Хората не са дошли, за да видят как ще си вдигнем ръцете и ще си тръгнем. Кметовете на населени места също не са пропътували известни километри, за да са част от този цирк. Моля ви да си уважим избирателите, защото всички сме тук в качеството ни на избрани хора, да чуят критични, некритични и всякакви мнения“.

Кметът Николай Мелемов и председателят на ОбС Димитър Кръстанов

Защо за трети път се внася една и съща докладна кметът Николай Мелемов аргументира така: „Много пъти, когато съм имал колебания, съм оттеглял докладната, за да се постигне консенсус. Но тук си позволявам, защото тази точка – приемането или неприемането й, ще касае всеки наш съгражданин. Преди години, когато сме взели този безлихвен заем, единствената цел е била да се погасят стари задължения, да не се стига до дела, да страда общината. В икономиката чудеса не стават. Приходите са от определени данъци и такси и няма как изведнъж да се появят едни милиони от някъде и да ни помогнат. В годните сме покривали постоянно задължения и кредити. Но това е една мярка, която подпомага общината. Бюджетите, които предлагаме, не са разточителни, балансирани са, няма екстри, от които лесно можем да се лишим от тях и да не се отразят на нашите съграждани. Шест години не купуваме коли, не ходим на екскурзии и командировки. Стараем се отговорно да харчим парите на общината и да не повишаваме данъците. Някой каза, че плашим – не плашим никого, просто искам да сме искрени и ако не се приеме този безлихвен заем, общината трябва да се лиши от неща, които не са жизнено важни“.

Стефан Сабрутев

На въпрос, зададен още в комисия от Стефан Сабрутев (БСП) да се изнесат данните за финансовото състояние към края на 2011 г. и данните от края на 2017 г., защото по думите му били казани много лъжи, отговори председателят на бюджетната комисия Стоян Иванов. От анализа, който той направи, излиза, че няма нищо общо между двете управления – на БСП и на ГЕРБ.

В края на управлението на Дора Янкова (БСП) общината има проблем с шест от шестте показателя, които показват дали „общината е здрава, болна ли е, умряла ли е“.

И тъй като данните, които той съобщи, са на 100% проверени и достоверни, ще бъдат публикувани в отделен материал.

Стоян Иванов

Но анализът му завърши така: „Къде е 2011 г. 25 млн. лв., къде са сега 17 млн. лв. при това „слабо“ управление, както го характеризира опозицията – Генчев, Сабрутев, Кръстанов. Това „слабо“ управление е стопило за 6 години 8 млн. лв. без да има специални финансирания. Значи вие не може да преглътнете тежката загуба затова, че избирателят ви е направил от 10 на 5 съветника в момента. Никой не разчита на вашите гласове. Ние разчитаме на дясно мислещи хора, здравомислещи – да спасят тези хора, които са дошли, да не изпадаме в безмислени катаклизми“.

Сабрутев го обвини, че чете финансовите резултати „както Дяволът чете Евангелието“.

Кметът Мелемов подчерта, че всеки месец общината дава финансови справки в МФ. Постоянно са проверявани от Сметна палата и АДФИ – единствените компетентни органи да четат цифри. „Всички отчети са публични. Ако има повече пари, ще плащаме лихвения заем, но не виждам логиката, когато имаш безлихвен, да плащаш него, а да не покриваш лихвения“, обясни градоначалникът.

Според Сабрутев обаче „батакът в община Смолян е пълен“.

Ръководителят на групата КРОС Кирил Хаджихристев съобщи защо с колегите му са против този заем.

Кирил Хаджихристев

„Да, преди 4 г. с него са се разплатили дългове на общината. Три пъти се иска всяка година да бъде удължен. Притеснението е, че сега е дошло време министърът на финансите да си го иска. Той е направил една добра програма за неговото изплащане. Кметът наистина заяви пред нас, че той няма намерение да връща този заем. Аз не знам заем, който да не се връща. Какво направи общинското ръководство да го върне, да го намали като размер и на  кого ще го оставите този заем, г-н Мелемов? Да, може пак да е ГЕРБ на власт след това. А представяте ли си, г-н Мелемов спечелва трети мандат и министърът си го поиска, значи веднага му отрязва 4 млн. лв. Какво ще обясните тогава защо не сте събирали пари да го върнете или намалите?“, попита Хаджихристев.

Според него никакви дейности не тряба да се спират, има откъде да се направят икономии.

Салих Аршински (ДПС) призова колегите си да оставят политиката когато решават този въпрос, защото в противен случай нещата не отиват на добре.

Салих Аршински

„Ние сме подкрепяли безлихвен заем и в мандата на г-жа Янкова. И сега пак. Вие чували ли сте за фалирала община? Няма и да чуете. Предлагам да не експериментираме с търпението на обществеността. Политическите дивиденти не винаги са водещи, когато става въпрос за интереса на цялата общественост. Още веднъж апелирам без никаква политика – нека да дадем възможност общината да не изпада в много трудно финансово положение. Познавайки работата и на другите общини, почти няма община без финансови затруднения. Те се стараят да покриват задълженията, включително и чрез помощта на министъра на финансите. В момента е лудост, ако продължим с политическия инат и поставим обществеността в тази трудна ситуация“, подчерта Аршински.

Стоян Иванов е категоричен, че община Смолян нямаше да стигне до облигационен кредит, ако не беше взет този „безмислен“ кредит от 13 млн. лв. през 2007 г.
„От които уж се реконструираха улици, накрая се разкопаха при водния цикъл. И там се покриха около 6 млн.лв. Кой подписа този договор (за сметта – б.а.) през 2006 г. при изключително неблагоприятни условия за община Смолян!?, попита реторично той. И обясни, че основния параметър на изчисление на дейностите в този договор е МРЗ. „Тогава минималната заплата беше 163 лева, а сега е 510 лв. Вместо тази услуга да струва 1 млн. лв., сега струва 4 млн. Кой е виновен? Г-н Мелемов ли?“, попита отново Иванов.

Михаил Генчев

„Ако кметът внася дадена докладна и иска тя да мине, както е в случая за приемане на решение за вземане на кредит, трябва да си направи съответното мнозинство от 15 гласа и да си приеме това, което то иска. Никой от опозицията не е длъжен да съдейства на кмета. Този кредит не е за спасяване на общината, а за спасяване на кмета от тази патова ситуация, в която той сам се вкара“, смята Михаил Генчев (БСП).

Ивайло Халваджиев (ГЕРБ) му опонира така: „“Имах един приятел, който се занимаваше със зимно поддържане. Когато дойде г-н Мелемов в общината, той ми вика: Ама те плащат! Плащат ми и старите задължения, и новите фактури!“. Като говорим за капацитет – г-жа Аръчкова е с национална награда за финансист на годината. Г-н Генчев, в предишното управление също е бил финансов зам.-кмет. Не знам да е получавал награди. Но си тръгват от общината. Обират всички пари, които има, за да си платят отпуските, които не са ползвали. И оставят общината без пари. Това е срам! Просто замълчете!“.

Според Данчо Киряков (ГЕРБ) са допуснати са много грешки –  и процедурни, и политически. Той се съмнява, че заемът ще бъде отпуснат тази година, а може би за догодина. И помоли, ако заемът не бъде отпуснат, кметът да съобщи санкциите, които ще наложи на служителите, които имат отношение към „този латино сериал“.

„Трябва някой да понесе отговорност, ако това се случи. Веднага искам да уточня, че не визирам г-жа Аръчкова. Нямам това мнение“, поясни той.

Данчо Киряков

Но бе категоричен, че дори кметът Мелемов да вложи всичките си умствени и физически способности до края на този мандат много трудно ще постигне този батак, който е заварил.

„По простата причина, че не притежава тези качества, които притежаваше тогавашното ръководство на общината. И за пореден път напомням на нашите съграждани, че това управление на БСП от 8 години община Смолян ще го „избива“ 20 години. Макар, че 1/3 горе-долу е минала. Някои от грешките през 2005-2006 г. преминаха и в следващите, но аз съм убеден, че ще съм прав“, подчерта Киряков.

Петима граждани се изказаха, един от тях изрази негативно отношение към безлихвения заем.

Снимки: Цонка Камбурова

Facebook Comments