Удивителен резултат на ученици от Чепеларе – с един кВтч изминаха 600 км в Лондон

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм в Чепеларе завърши на престижното седмо място и  влезе в топ 10 при категорията „Прототипи“, задвижвани с електрическа батерия. Състезанието се състоя в Лондон от 1-ви до 5-ти юли.

Участие в него взеха над 1500 ученици и студенти в областта на инженерните науки с 140 автомобила от 28 страни в Европа, съобщиха организаторите от Shell Eco-marathon.

Състезанието е с превозни средства, задвижвани от източници на енергия, които варират от традиционно дизелово и бензиново гориво до по-нисковъглеродни технологии като електрическа батерия и водородна горивна клетка.

Категорията, в която учениците от Чепеларе се класираха на 7-мо място, е една от най-оспорваните. За нея са се състезавали над 40 отбора от страни като Франция, Великобритания, Германия и Холандия.

Родопските ученици постигнаха удивителен резултат от 598 км/кВтч, което е с над 300 км по-дълго разстояние в сравнение с миналата година.

Другите два отбора, които се състезават в същата категория „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия, са „Автомобилист“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и дебютантите от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в гр. Бургас. Студентите постигнаха резултат от 424 км/кВтч, който им отреди 15-то място. При първото си участие на финалите на Shell Eco-marathon учениците от Бургас реализираха 81 км/кВтч и заеха 36-то място със стилния и атрактивен „Баткомобил“.

Вторият отбор на Русенския университет – HydRU, който се състезава в Shell Eco-marathon в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, повтори първото си участие през 2018 г. и отново зае петото място с резултат от 118/м3.

Facebook Comments