В градския транспорт на Смолян няма да се допускат пътници без маски

В градския транспорт на Смолян няма да се допускат пътници без маски, съобщи кметът Николай Мелемов.

Трите транспортни фирми, обслужващи градската транспортна схема, с цел ограничаване разпространението на епидемията от коронавирус, предложиха тази мярка, която е била приета от ръководството на община Смолян.

„Доказано е категорично вече, че носенето й предпазва най-вече околните. Шофьорите и кондукторите работят с предпазни маски, за да се пазят пътниците, но за да се запази здравето и на служителите, е задължително и пътниците да носят такива“, обясняват в мотивите си транспортните фирми.

„Абсолютно сме задължени да носим отговорност не само за здравето на пътниците, но и за обслужващия ги персонал от кондуктори и шофьори. Те също имат семейства и разпространението на епидемията сред обслужващия персонал ще има крайно неблагоприятни последствия за всички, защото те са силно контактни лица. Ние трябва да направим всичко възможно, за да опазим и тяхното здраве, ако искаме да ограничим разпространението на заразата и съществуването изобщо на градския транспорт в тези крайно тежки условия“, съобщават транспортните фирми в писмо до община Смолян.