Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

В събота Смолян протестира против високите цени на горивата

В събота (17 ноември) от 15 часа в Смолян се организира протест против високите цени на горивата и против всичко, което ощетява населението. Мястото, където ще се съберат протестиращите, е разклонът за Пампорово на изхода от областния град. 

На 5 ноември Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва секторен анализ на пазарите за производство и реализация на бензин и дизелово гориво. Това стана след серия публикации в медиите за повсеместно увеличаване на цената на автомобилните горива за крайни потребители в редица градове на България, както и получен сигнал в Комисията, че цената на горивото на бензиностанция във е съществено повисока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

В сигнала се посочва, че цената на горивото на бензиностанция в гр. Велико Търново е съществено по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната. Допълва се, че разликата се равнява на около 10 лв. на пълен резервоар. 

Към сигнала като доказателство е приложен снимков материал от местната преса на ценовите табла на конкретна верига бензиностанции, от който е видно, че на едната бензиностанция във Велико Търново цената на дизеловото гориво за литър e 2,27 лв. и на бензин Super 95 e 2,28 лв., а на другата цената за литър дизелово гориво е 2,42 лв., а за бензин Super 95 е 2,40 лв./л.

През последните два месеца се появиха и серия публикации в пресата, както и съобщения в средствата за масово осведомяване за осъществявано в редица градове на България повсеместно увеличаване на цената на автомобилните горива за крайни потребители. 

При проучване на съдържанието на голяма част от съобщенията в мас-медиите се установи, че увеличението се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България – Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др. Общото твърдение е, че цените на горивата в последния месец са поскъпнали съществено. 

Посочва се, че най-масовият бензин А95 е поскъпнал с около 11 стотинки, а дизелът с около 13 стотинки само за месец, като повишаването на цените от началото на годината е още по-осезаемо. Редица изявления в медиите сочат, че към настоящия момент най-скъпи са горивата в най-бедния район на страната – Северозападния – в областите Враца, Видин и Монтана.

Твърди се, че средната цена за литър бензин А-95 в Монтана е 2.42 лева, а дизелът по 2.47 лева. Най-евтино е в област Хасково, където литър дизел се продава на цена от 2.37 лева, а бензин А-95 на цена от 2.34 лева. Следват областите Добрич и Пловдив, където е по-скъпо с около стотинка.

В заключение се посочва, че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта – на магистрала, на главен път или в малко населено място.

В голяма част от статиите се коментира, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което не кореспондира и с тенденциите на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари, което се наблюдава в последно време.

Според класацията на fuelo.net към днешна дата Смолян е на 16-то място за най-евтини горива в България.

Facebook Comments