В Смолян се готвят за саниране на 12 блока, ремонт на стария стадион и планетариума

Предстои да бъдат финализирани процедурите по възлагане на обществените поръчки за саниране на 12 жилищни блока. Избран е изпълнител за ремонт на стария стадион в Смолян и скоро започват строителните дейности. Вече е готов новият Пъмп парк – велосипедно трасе. Това стана ясно днес по време на пресконференция в Смолян, дадена от цялото ръководство на общината.

„Велосипедното трасе е готово, само трябва да улегне. Имаме доставено специфично оборудване за стрийт фитнес, то е до стената за катерене на стария стадион. Започва и ремонтът на самия стадион. Министър Кралев си изпълни обещанието да осигури средствата, нужни за промяна на тревното покритие. Сигурен съм, че скоро ще започнат и  строителните дейности по планетариума, а оборудването там е специфична задача, защото само две фирми го провеждат. Подали сме заявление за финансиране от МОН за ремонт на детските градини в Момчиловци, Устово и Райково“, съобщи зам.-кметът Марин Захариев.

По думите му Смолян е първата община с одобрено обследване за енергийна ефективност на уличното осветление и смятат да кандидатстваме през март месец по Норвежката програма за финансиране, с което да сменят около 3000 тела с модерно LED-осветление.

„Държим връзка с МРРБ за евентуална инвестиция за изграждане на кръгово движение до военното окръжие, за продължаване на околовръстното, като постоянно настояваме и за третата лента по пътя Смолян-Пловдив. По наша инициатива сме провели срещи с високотехнологични компании за това дали може да си партират със Смолян. Има добро желание от тяхна страна, но разговорите са в много ранна фаза“, посочи зам.-кметът.

По отношение на проекта за по-чист въздух той информира, че заявленията за смяна на горивната база преобладаващо са за котли на пелети, но има и доста за климатици.

„Първият етап е разяснителна кампания, анкети, да влезем във връзка с енергийни експерти, които да кажат за дадената площ каква мощност е нужна и се надявам лятото, в зависимост от Управляващия орган, да ни бъде одобрен първият етап и да преминем към втория – същинската доставка на уреди. Хубаво е, че имаме активност. Тя е в рамките на това, което имаме като бюджет. Вече имаме заявления от близо 2000 домакинства, а ние имаме възможност за малко над две. Надявам се всички желаещи да бъдат удовлетворени“, посочи Захариев.

Facebook Comments