След 7 г. отново предвиждат платени паркинги в Смолян

Платени зони за паркиране и нова организация на движението по улиците се предвиждат в Смолян.

Зам.-кметът Марин Захариев съобщи, че това ще е една от задачите на Общински съвет в следващите 2-3 месеца.

„Темата е свързана с нова организация на движението и подсигуряване на паркинги. Работим в тази насока, но още не сме приключили. Смятаме от пролетта да има зони за паркиране, да се има възможност да се плаща за паркиране и извън зоните. Надяваме се през 2020 г. по волята на общинските съветници това да стане. През 2013 г. предложихме такова решение, но съветниците тогава не го приеха. През тази година ще има нова наредба и организация за платено паркиране и възможности за обособяване на места на еднопосочни улици, в едната част на които ще може да се паркира“, обясни Захариев.

Зам.-кметът инж. Мариана Цекова допълни, че за да се случат тези промени, ще трябва няколко наредби на общината да бъдат променени.

„По Наредба № 1 за обществения ред ще има промени, работи се с експерти в момента съвместно с нас. В Наредбата за местните данъци и такси вече има включени и такси за паркиране. Предстои да внесем предложения на Общински съвет, които се надяваме да бъдат приети и да удовлетворят всички. За улиците с достатъчно големи габарити от едната или другата страна ще се обособят паркоместа, ще бъде въведено на места и еднопосочно движение, за да се осигури място за паркиране“, посочи Цекова.

Facebook Comments