В Смолян стартира републиканско по вдигане на тежести

Днес в Смолян бе даден старт на Републиканско първенство по вдигане на тежести. Състезание от такъв ранг за пръв път се провежда в областния ни град. Шампионатът ще продължи до неделя (14 май). Общо 432-ма щангисти от цялата страна във всички категории и възрастови групи са заявили участие. 

„Първенството е от календара на федерацията. То може да бъде трамплин за кандидатстване на Смолян да бъде домакин на европейско първенство, което ще се състои през 2019 година. В надпреварите първия ден участва минимум 60 човека, само само кадети до 15 години, момичетата  са в неделя.“,  обясни президентът на спортния клуб „Родопа“ – Смолян Величко Чолаков. Бронзовият ни олимпийски шампион о Атина`2004 е треньор на смолянските щангисти.

Във втория ден – на 11 май, ще се състезават деца – момичета до 13 години, кадетки до 15 години и кадетки до 17 години. На 12 май на подиума ще излязат девойки и юноши до 20 години. В събота – 13 май, надпреварите са за деца – момчета до 13 години. Шампионатът ще приключи в неделя – 14 май, със състезанието при мъжете.

Откриването на шампионата запозна с химна на България и едноминутно мълчание в памет на Иван Абаджиев – Папата на щангите.

„Смолян е град, който има традиции в щангите и се надявам, че такива състезания ще помогнат още повече деца да дойдат в залата, да спортуват и възмъжават“, заяви при откриването кметът на Смолян Николай Мелемов. Той пожела на щангистите успехи, рекорди и медали, а също така да намерят време да разгледат града и да отнесат със себе си добри спомени. 

ВИП-гости на първенството са шампионката ни по вдигане на тежести Милка Манева и Димитър Димитров – председател на съдийската колегия на Федерацията по вдигане на тежести.

Facebook Comments