Политика

Вдигат на 15 кубика за домакинство дървата за огрев

От 10 на 15 кубика плътни, а не пространствени, се увеличава нормативът на дървата за огрев за едно домакинство. Това е гласувано днес на първо четене от Народното събрание, съобщи д-р Красимир Събев.

Освен това се премахва изискването за притежаване на удостоверение за работа с моторни триони да не се изискват, когато добивът на дърва се извършва самостоятелно от физически лица в собствените им гори и когато добивът се извършва от физически лица, закупили стояща дървесина на корен за лична употреба от държавни или общински гори без право на продажба.

Одобрен е и текст на закона, в който могат да се подават заявления за добив на дърва за огрев след срока, който беше досега – 31 март.

Припомняме, че точно това бяха исканията на протестиращите в община Доспат преди около две седмици. Хората недоволстваха от недостатъчните количества дърва за огрев. Казаха, че 10-те кубика пространствени, които са по-малко от 10 кубика плътни, им стигат до февруари месец, когато зимата още е в най-студената си фаза, а отоплението във високите части на Родопите е до края на  май месец.

Конкретните предложения оформи кметът на община Доспат Елин Радев, който ги изпрати до народни представители от ГЕРБ-СДС. Те от своя страна инициираха промени в Закона за горите.

А причината да се иска промяна в сроковете по чл. 111 от Закона за горите е защото голяма част от населението е на сезонна работа в други населени места или в други държави и няма възможност да се побере в сегашните срокове.

error: Защитено Съдържание!