Вече има уволнени работници заради публикации във Фейсбук

„87% от контактите ни в социалната мрежа са и нашите колеги, и всичко, което публикуваме в личните си профили, се вижда от работодателите. Именно подобни публикации създават различни трудово-правни проблеми. Вече има случаи на уволнени работници, заради техни действия в социалната мрежа, като споделяне на работен фиш, коментар, който уронва престижа на работодател“, заяви в Смолян д-р Тодор Капитанов – национален секретар на КНСБ.

Вчера се проведе форум, организират от синдиката, на който присъстваха представители на бизнеса, общинската администрация и хора на наемния труд.

Обсъдена беше темата за използването от служители на социалните мрежи през работно време.

„През работното време е налице голям информационен обмен, по време на който служителите имат достъп до снимки, видеоклипове и други материали, касаещи дейността на фирмите. Така служителите могат да споделят търговски тайни с конкуренти, да извършват онлайн престъпления с търговската информация, да навредят на структурата, в която работят“, каза Капитанов.

Основен акцент на дискусията бяха фирмените политики за поведението на служителите в социалните мрежи и въпросът могат ли служителите след работно време да изключват мобилния си телефон, както и контактите си през скайп, вайбър, фейсбук, за да не бъдат безпокоени от работодателите.

Необходимостта  от въвеждането на правила за работа с телефони и компютри през работно време, която да защитава интересите на работодателя, без да накърнява правата на работника, бе коментrрана по време на дискусията.

„Опитът от проведените до момента срещи показва, че работещите се обединяват около идеята за необходимост от подобни регулации, защото те са в тяхна полза, а формата на регулация трябва да се определи в диалогов режим, а не да бъде предприета едностранно“, коментира Капитанов.