Вече няма пациенти с коронавирус в МБАЛ-Смолян

В смолянската болница вече няма пациенти с короновирус. Нямаме хоспитализирани пациенти с Ковид-19 и в общинските болници, заяви д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция.

Тази сутрин от Националния щаб съобщиха за 4-ма оздравели от Смолянска област. В понеделник бе изписан последният пациент в МБАЛ – Смолян, което значи, че остават само двама активни с вируса.

Рекапитулацията до днес показва, че общият брой на случаите, регистрирани от началото на извънредното положение (от 13 март до момента), са 41. Излекуваните са 35, починалите са 3-ма плюс пациента, лекуван в Университетската болница в Пловдив. Три от четирите болници на територията на областта – Смолян, Мадан и Девин, се сблъскаха с предизвикателството Ковид-19.

Пощадена от коварното заболяване бе само общинската болница в Златоград. На територията на общините Златоград, Борино и Баните не се откри нито един заразен от началото на извънредното положение досега.

Тази сутрин главният държавен санитарен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев съобщи, че е взето решение да се премахне 14-дневна карантина за пристигащите български и чуждестранни граждани от страните от Европейския съюз плюс Сърбия и Северна Македония.

Остава обаче карантината за осемте държави, които имат най-високата заболеваемост в Европа – Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия, добави той.

„Носенето на маска е важно, когато сме в закрити пространства с много хора и контактуваме с тях. Няма нужда да сме с нея на открити пространства. Затова не е и задължително. Ако е оставена на шията, с нищо не ни помага. Ако искаме да предпазваме другите, тя трябва да покрива носа и устата“, подчерта медикът.

„Ръкавиците не ни осигуряват защита, ако пипаме различни повърхности и после докосваме устата, носа и очите си. От тази гледна точка лъжливата сигурност, която създава носенето на ръкавици, е опасна и трябва да знаем, че те подлежат и на смяна, и на дезинфекция достатъчно често, за да са безопасни“, каза още доц. Ангел Кунчев.

Facebook Comments