Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Вижда се краят на сагата с ангиографа на МБАЛ – Смолян

Блокираната от „Софарма Трейдинг“ доставка на важна за живота и здравето на родопчани апаратура излезе на фармацевтичната компания 5 770 лева.

Ангиографът, който фирма „С & Т България“ трябва да достави и монтира в областната ни болница, ще е с марката Philips.

Апаратурата ще е окомплектована с функции и програми, позволяващи да се извършват както коронарни процедури и изследване на сърдечни клапи, така и процедури на периферно-съдовата система от главата до стъпалата на пациента.

Софийското едднолично дружеството е единственият дистрибутор и оторизиран сервиз на пълната гама продукти на Philips Healthcare за България. Тя спечели дълго чаканата в МБАЛ – Смолян, поръчка с оферта за 787 000 лева без ДДС (944 400 лв. с ДДС).

Парите са осигурени с решение на Министерския съвет от края на миналата година.

Ръководството на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ обяви процедурата в началото на месец февруари. Последва обжалване от „Софарма Трейдинг“ заради дискриминационни изисквания в техническата документация, срокове и т.н. Поиска от Комисията за защита от дискриминация (КЗК) да спре процедурата. Комисията обаче отказа, защото във времето до нейното произнасяне възложителят беше отстранил в документацията всички посочени от „Софарма Трейдинг“ нередности.

Въпреки това отказът на КЗК да спре поръчката бе обжалван пред Върховния административен съд. Той също постанови отказ. ВАС е приел аргументите на КЗК, че предметът на обществената поръчка е свързан със защитата на здравето на широк кръг от обществеността в региона на Смолянска област, което безспорно е свързано и с обществения интерес на населението от този регион. Съгласил се е, че при спирането на процедурата би се засегнал неблагоприятно както общественият интерес, така и този на възложителя.

При последващото отваряне на офертите е имало представители на тримата кандидати да я изпълнят. Третата е „Елпак Лизинг“, която бива отстранена.

Комисията класира на първо място „С & Т България“ , а на второ – „Софарма Трейдинг“ с по-скъпа оферта – 832 125 лв. без ДДС. След като вижда, че е класирана на второ място, отново пуска жалба срещу направения избор. Решението на КЗК от 10-ти август 2017 г. пак е в полза на МБАЛ – Смолян.

До този момент всички жалби, с които дълго очакваната апаратура се забави, излизат на „Софарма Трейдинг“ не по-малко от 5 770 лева.  Справка в сайта на МБАЛ – Смолян, сочи, че договор с изпълнителя все още не е сключен.

Ако не продължат да се жалват, областната болница в Смолян ще получи ангиограф, необходим за създаване на отделение за инвазивна кардиология.

Отделението ще бъде ситуирано на петия етаж на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, където е кардиологичното отделение. Ремонтът му ще се осъществи със средства на лечебното заведение. Такава апаратура е необходима за съвременно лечение на инфаркт на миокарда – едно от най-значимите за региона заболявания.

Център за инвазивна кардиология в Смолян е залегнал в областната здравна карта. Той е нужен на местното население, за да се осигури равнопоставен достъп до здравеопазване, защото отдалечеността ни от инвазивно отделение често е фатална за пациента. Много от болните умират докато ги закарат за животоспасяващата терапия или се инвалидизират трайно.

Още когато дойде новината, че МС отпуска 1 000 000 лв. за инвазивна кардиология в Смолян началникът на кардиологичното отделение д-р Нина Шехова коментира, че това е мечтата на медиците от отделението от десет години насам.

„Кардиологията е вече толкова напреднала, а нашият регион изостана заради липса на възможност за инвазивна терапия. С въвеждането в експлоатация на инвазивна лаборатория ще се повиши преживяемостта от исхемична болест на сърцето, ще се подобри и дългосрочната прогноза на всички болни с инфаркт и стенокардия“, каза тогава д-р Шехова. Тя е категорична, че моментът, в който инвазивното отделение заработи, ще има подготвени лекари за работа с новата апаратура.

„Вече достатъчно време е изгубено и ние няма да допуснем да се загуби повече. Ще сме напълно готови да заработим от първия ден“, посочи тя.

 

Facebook Comments