Вижте кои спечелиха конкурса за народни носии

Банатски и бесарабски българи разплакаха публиката на Рожен по време на конкурса са автентична българска носия.

Над 100 души участваха надпреварата, като най-малката участничка бе мъничката Димана на една годинка от Бургас. Именно с нея започна самият конкурс. Най-възрастните, които пожелаха да покажат цените носии, бяха от село Дряново, община Лъки.

Задача на всеки от участниците бе да опише носията си, кой я е изработил и на колко е години – всичко, което знае за нея. Имаше и такива, които са на повече от сто години.

Председател на журито  бе доц. д-р Светла Рахчиева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, а в състава бяха етнологът Таня Марева и доц. д-р Ангел Янков – директор на Етнографския музей в Пловдив.

След двучасово представяне и тежко отсяване журито избра победителите. А малко по-късно всички с носии се събраха под знамето за обща снимка.

В надпреварата за най-красива мъжка носия първото място спечели 20-годишният Тодор Тодоров с родопска носия от Момчиловци. Втори е 19-годишният Ивайло Русев с кукерска носия от община Стралджа. Трети е Николай Атанасов от село Ракита, Плевенско.

Първото място за женска носия бе отредено на Каролина Романова от с. Старцево, Златоградско, второто е на Светослава Кръстева от Бърдарски геран, третото – на Теодора Немова, община Неделино.

10-годишната Александра Гицова от Ямболско е първа сред децата, втора е 4-годишната Александра Четрокова от Смолян. Третата награда е за най-малката участничка Димана Ангелова от Бургас.

Facebook Comments