Българи, живеещи в Германия, се ожениха на Рожен

Влюбени българи дойдоха от Германия и се ожениха на Роженския събор вчера. Събитието започна по обед в етноселището, специално изградено на поляните, където има множество къщи – македонска, шопска, бесарабска, родопска и др.

Голяма компания от близки и приятели на двамата влюбени Мартин Василев  от Тетевен и Никол Истаткова от София се разхождали в етноселището, когато внезапно младежът коленичил пред избраницата си, извадил пръстен и й задал съдбоносния въпрос: „Ще ми станеш ли жена?“. Момичето било шокирано от неочаквания точно в този момент въпрос, но с пълно от любов сърце произнесло: „Да!“.

Наоколо имало стотици хора. Всички започнали да им ръкопляскат и посред викове „Горчиво“ двамата се целунали. Загърмели пушки. Всички се хванали на хоро.

Младите си имат вече и кумове – Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик. Всички живеят в Германия.

„Аз,  кумата и брат ми организирахме всичко. От много време го замислям, въпросът е, че сега беше подходящият момент. Исках да е тук, защото тук е най-подходящото място“, каза младоженецът. „Най-хубавото място“, допълва булката. Тя и кумата от малки тренирали народни танци, а младоженецът се учил от тях.

„Исках да сме тук, в Родопите, където има гайди, народна музика, където пеят Николай Славеев и Валя Балканска“, добави Мартин.

Привечер младото семейство с техните приятели и близки наеха ВИП-ресторанта и си направиха импровизирана сватба с родопски гайди и песни.

„Това е първата сватба за пътуващото читалище „Бащино огнище“. Толкова много емоции ни се събраха, първо плакахме на изпълненията на бесарабската българка Лийка, която говори български и изпя „Я, кажи ми, облаче ле бяло“. След това викахме горчиво и празнувахме и играхме хора, защото тук именно Никол и Мартин вече Василеви буквално ги оженихме. Мартин предложи на Никол на колене с пръстен, гърмяха пушки, хайдутите викаха, кумът беше на „седмото небе“, каза създателят на първото пътуващо читалище „Бащино огнище“ и организатор на етноселището Ивайло Шопски.

“Беше изненада, булката  не знаеше, че ще й се предлага брак. И пред толкова много непознати те си казаха „да“, това беше един изключително сантиментален момент под овациите на стотици хора“, допълни той.

„Аз им пожелах да имат поне 9 деца и да ги възпитават както те са възпитани. Защото тези прекрасни млади хора всичките бяха в народни носии играха хорá и направиха жива картина с краденето на булката. Аз не се съмнявам, че те ще отгледат истински българи, които ще продължат това което правим ние“, допълни Шопски.

Facebook Comments