Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Вместо да спечели, учителка загуби дело и пари заради 5 см

Пет сантиметра се оказа разстоянието, заради което учителка от Смолян вместо да спечели, загуби съдебно дело и пари.

На 13 юни миналата година около 13 часа учителката от ОУ „Юрий Гагарин“ в областния град с инициали С.А.Г. отишла в областната болница на свиждане с нейна ученичка, настанена в хирургичното отделение.
Влизайки в сградата на болницата от централния вход, се срещнала с майката на момичето и двете завили надясно по коридора на партерния етаж, където са разположени ТЕЛК и спешното отделение.

Точно пред алуминиевата врата, която отделя фоайето от коридора на болницата, десният ѝ крак попаднал на счупена плочка от подовата настилка. Падайки, усетила силна болка и невъзможност да стъпи на крака си. В спешна помощ й направили рентгенова снимка, която показала фрактура. 

Приели я в отделението по ортопедия и травматология, където на следващия ден я оперирали. Поставили й плака за глезенна фрактура, за което платила 780 лв. Кракът й бил гипсиран. При изписването платила потребителска такса за болнична помощ в размер на 58 лева.

Стационарното й лечение продължило 15 дни. Изписали пострадалата в болничен за един месец. Известно време ползвала проходилка, а в епикризата й било вписано, че травмата настъпила при падане на улицата.

Впоследствие й било издавано решение от лекарска комисия на два пъти за по един месец временна нетрудоспособност.

Заради претърпените болки и емоционален стрес от преживяната травма и постоянното преживяване на случилото се учителката завела дело срещу МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“.

Тя обвинява лечебното заведение, че като стопанин на тази сграда е трябвало да упражнява надзор върху нея, да я наблюдава и полага грижа.

Оценява имуществените и неимуществените вреди на стойност общо 15 164 лева. От тях 10 хиляди лева – обезщетение заради претърпените болки и страдания, 838 лв. за поставената плака, 58 лв. – болничен престой, 4160 лева разлика между трудовото възнаграждение и полученото обезщетение и 108 лв. лихва върху тях.

Вместо да получи напълно заслужените обезщетения обаче учителката загуби делото. Загуби и 1602 лева, от които 1152 лв. трябва да плати на адвоката на болницата, а 450 лева – възнаграждение на вещите лица.

Причината е колкото прозаична, толкова и поради липса на информация.

Счупената мраморна плочка точно пред алуминиевата врата на фоайето не е в имот, който е на МБАЛ – Смолян. Нейната собственост започва 5 сантиметра по-напред – където е настилката от венецианска мозайка.


При приватизацията през 2001 г. кабинетите там са продадени и оттогава са на други частни медицински структури. А фоайето е обща част и принадлежи на всички етажни собственици.

Вещите лица, извършили проверка на мястото на инцидента, установили, че по коридора с венецианска настилка няма неравности. Пред двукрилата врата от алуминиева дограма една от мраморните плочи е с нарушена цялост, като счупената част от нея е запълнена с теракол.

„След като МБАЛ не е собственик на това фоайе или на части от него, то ответникът не дължи и поддържането на техническата изправност и годност – здравина, цялост и равност на плочките на фоайето за нормалното им използване. Следователно не МБАЛ е отговорна да натовари конкретни лица за поддържането на плочките във фоайето“, се сочи в решението на Районния съд в Смолян.

Вещите лица установили, че част от фоайето и от първия етаж на блок Д са приватизирани от трети лица, а в хода на делото пострадалата не успяла да докаже, че болницата е носител на право на собственост на идеални части от това фоайе.
Поради тази причина Районният съд реши, че исковете са неоснователни и следва да бъдат отхвърлени изцяло.

Осъди учителката да плати на МБАЛ разноски за 1602 лева. Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

 

Автор: Анита Чолакова – Actualno.com

Facebook Comments