Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Над 700 000 лева плати болницата в Смолян за смъртта на 4-годишно дете

Над 700 000 лева е платила областната болница в Смолян за смъртта на 4-годишната Никол Сурчева, която почина в лечебното заведение след прекарана тежка варицела преди 9 години.

По информация от д-р Марин Даракчиев – изпълнителен директор на МБАЛ „Братан Шукеров“, първото плащане е било направено през март месец миналата година на стойност 443 066 лв. Второто пък е от 15 май тази година и е за 278 926 лв.

Делото е заведено от родителите на детето – Мая и Николай Сурчеви.

Искът им от по 200 000 лв. е частичен на претендираните суми от по 500 000 лв. Първоначално Окръжният съд в Смолян, а в последствие и Апелативният постановиха личният лекар д-р Денка Лалова, д-р Мария Ирикева от Спешно отделение и МБАЛ „Братан Шукеров“ да платят солидарно по 120 000 лв. на родителите.

С решение от 8 февруари т.г. Върховният касационен съд уважи изцяло иска за по 200 000 лв., представляващи обезщетение за претърпени болки и страдания след смъртта на детето им. Заедно с лихвите и съдебните разноски общата сума, която се дължи на родителите, е над 700 000 лв.

4-годишното дете се разболява през септември 2009 година в Смолян. Личният лекар установява варицела и изписва лечение. На третия ден състоянието на момичето се влошава, но от Спешното отделение настояват родителите да продължат лечението, предписано от джипито.

През нощта на 20 септември родителите го завеждат отново в Спешното отделение, където им казват, че няма детски лекар и ще трябва да чакат до сутринта. Момиченцето издъхва в адски мъки в ръцете на една от сестрите от Спешно отделение. „Мамо, не мога да говоря“, са последните му думи, а от болка и стискане счупило зъбче. Причината за смъртта, посочена след аутопсията, е остра дихателна недостатъчност, сепсис, варицела и пневмония.

След дългогодишен тежък съдебен процес през 2014 г.  личната лекарка на детето д-р Лалова получи една година условно и лишаване от лекарски права за същия срок.

Условна присъда от 2 години и лишаване от лекарски права за същия срок получи д-р Ирикева от Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”.

Смолянската болница е привлечена в съдебния процес в качеството на работодател на д-р Мария Ирикева и отговаря солидарно със служителя за причинените от него вреди, пише в съдебното решение.

Съгласно Закона за задълженията и договорите обаче след като изплати всичко на пострадалите, здравното заведение може да търси сумите както от своя работник, така и от осъденото трето лице – в случая д-р Лалова.

„Болницата е единствената, която плати обезщетението. Нашата отговорност има обезпечително-гаранционна функция и законодателят я е въвел в интерес на ощетените лица, за да могат те да получат по-лесно дължимите им обезщетения, като се предполага, че работодателят е с по-големи финансови възможности, отколкото преките причинители на вредата“, поясни д-р Даракчиев

Още миналата година болницата е предприели действия за събиране на сумите от виновните лица.

„В ход са изпълнителни дела. На д-р Лалова е наложен запор върху дяловете в едноличното й търговско дружество, с което практикува като личен лекар. Предявен е иск за прекратяването му. Предстои и предявяване на искове за обявяване на недействителни сделките, с които е прехвърляла свои имоти след като е започнало наказателното дело“, каза д-р Даракчиев. 

Работещата в спешно отделение по време на трагичния инцидент д-р Ирикева не разполага с имущества. Сега е в отпуск по майчинство и след връщане на работа ще й бъде наложен запор върху трудовото възнаграждение.

„Бихме били радостни, ако осъдените лекари проявят повече активност и инициативност, защото платените средства са на всички работещи в лечебното заведение и с тях бихме могли да задоволим други финансови потребности – за фонд „Работна заплата“, за обновяване на материалната база, за повишаване качеството на обслужване и социалните придобивки на работниците и служителите“, посочи изпълнителният директор.

За тежката ситуация той е уведомил и здравното министерство.

По думите му платената досега сума е огромна за здравното заведение и представлява допълнителен, непредвиден разход.

„В условията на работа с лимитиран бюджет изпаднахме в затруднена ситуация. До този момент болницата е нямала просрочени задължения и коректно е изплащала заплати и средствата към доставчици. През 2017 г., въпреки платените 440 хил. лв., ние сме приключили с положителен резултат и без просрочия за годината. Новите близо 300 хил. лева, които платихме сега, ни натовариха. Имаме известно просрочие към доставчици, което е около 30 дни. Но имаме лекарства и консумативи, изплащаме и заплатите. Кандидатствахме за кредит към финансова институция. Обявихме обществена поръчка, за да покрием тези допълнителни средства. Кредитът ще бъде за две години и е на стойността на последното плащане 300 000 лв., за да може без катаклизми да се нормализира финансовото състояние и болницата да бъде коректен платец, както сме били винаги досега“, каза шефът на болницата.

Той уточни, че застраховката „Професионална отговорност“ по онова време е била 50 000 лв., но тя не покрива дори 1/10 от присъденото обезщетение. Сега болницата е застрахована за много по-високи прагове, които биха покрили такова събитие.

От лечебното заведение съобщиха, че МБАЛ е получила отлична акредитационна оценка за срок от пет години.

Оценката е отлична и за отделните медицински дейности, и за практическото обучение на студенти в професионално направление „Медицина“ с образователно-квалификационна степен „магистър“, както и за следдипломното обучение на магистър-лекари за придобиване на 17 специалности.

Facebook Comments