Вместо карантина, 6-ма върнали се от Италия демонстрирали присъствие

През последните няколко дни основният проблем беше свързан с лица, които се прибират от Италия и не остават под домашна карантина, а напротив непрекъснато са сред хора. За шестима човека от Девин, Златоград, Смолян и Борино с изключително укорително поведение били сигнализирани органите на МВР, стана ясно след първото заседание на Областния съвет по сигурността в Смолян.

Той е задействан след като страната ни обяви извънредно положение.

„Те не са направили нищо съгласно алгоритъма – нито са попълнили анкетна карта на вход, нито са уведомили личния си лекар, нито са ограничили социалните си контакти. Нещо повече – демонстрират присъствие сред колкото се може повече хора, А съгласно разпорежданията към момента всички лица, които пристигат от Китай, Италия, Иран и Южна Корея, задължително минават през 14-дневна домашна карантина“, каза областният управител Недялко Славов.

В тази връзка е взето решение на съвета задължително кметовете на общини, на населени места и граждани да сигнализират органите на МВР, а те – Районната здравна инспекция, да се налагат дори и административно-наказателни мерки при отказ от карантина.

Съветът по сигурност взе решение също заа 100%-ов граничен контрол на вход и на изход на ГКПП Златоград. За момента той остава отворен. А също за пълно съдействие на екипите на Спешна помощ, щом се получи сигнал от пациент, заразен с коронавирус. zapoved_mz

Към момента в Смолянско има сериозен проблем с доставката на лични предпазни средства.

Обобщени са заявките, постъпили от общини, държавни институции, а вече постъпват и от фирми. „Очакваме това да става централизирано през националния кризисен щаб, но сме в контакти и с доставчици в стремежа си да осигурим колкото се може по-бързо. Приоритетно те ще бъдат насочвани към лечебните заведения и пациентите в тях“, допълни Славов.

Затварят се училищата, детските градини и ясли, барове, дискотеки, търговски обекти и центрове, ресторанти, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. (Цялата заповед на министъра на здравеопазването може да видите ТУК)

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културни, посещения на кина, театри, концерти, конференции, симпозиуми, фитнес зали, спа центрове и др.

По отношение на административното обслужване се препоръчва колкото се може повече да се използват електронните услуги и кореспонденцията по електронен път.

Областният съвет по сигурността ще поиска поискаме разрешение от командването на Сухопътните войски да ползваме при необходимост ресурсите на 101-ви алпийски полк.

Началникът на РЗИ д-р Мими Кубатева информира, че към момента 10 човека в областт Смолян са под карантина. От първи март досега са получени от „Гранична полиция“ 12 анкетни карти, от тях на двама им изтекла карантината.

Facebook Comments