Военни разчистват прохода Превала, още сме в бедственото положение  

Проходът „Превала“ още е затворен, като работата по отварянето му ще продължи и днес. Пратена е военна техника от 101-ви Алпийски полк в Смолян да разчиства трасето.

Продължават възстановителните дейности в общините Смолян, Баните и Доспат. Областният кризисен щаб предстои да реши дали да отмени бедственото положение.  Вчера областният управител заяви, че ще отменят бедственото положение когато всички републикански пътища станат проходими и се пусне електричеството.

Обстановката в областта постепенно се нормализира, но бедственото положение на този етап не е отменено. Без вериги се преминава вече през проходите Рожен и Пампорово.

След възстановяване на пътната отсечка Смолян – Стойките – Пампорово там е в сила ограничение за всички моторни превозни средства с вериги и е забранено движение на автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета.

През изминалата нощ няма постъпили сигнали за инциденти и бедстващи хора.

Три села в община Девин – Триград, Жребово и Кестен продължават да са без ток, както и село Мугла в община Смолян, до което няма и достъп.

За Смолянска област бе отменена грипната ваканция, но с решение на кмета но община Доспат Елин Радев там са дадени още три неучебни дни – до сряда, включително. 

Без валежи от сняг и дъжд осъмна бедстващата Смолянска област. Няма постъпили сигнали за инциденти и бедстващи хора. Времето е облачно. Температурите са от минус три до плюс един градус. Напълно е възстановено е движението през прохода Рожен, отпадна ограничението за движение на тежкотоварни автомобили, както и изискването за движение с вериги.

До късно снощи продължи работата на екипите за отваряне пътя до Регионалното депо за битови отпадъци и до село Мугла, което четвърти ден осъмна без ток. На места повърха преспите са над 2 метра.

Две машини работят една от селото и една от страна на Смолян към Мугла, но работата им е затруднена заради огромното количество сняг и постоянно падащи лавини. За живеещите в Селата по Арденското корито също са без ток и някой бяха захранени с агрегати. Късно снощи се срути подпорна стена на моста в село Кошница.

Снимки: Илия Савов

Facebook Comments