За Песпонеделник в Широка лъка очакват около 3000 души  

Традиционният кукерски празник на Широка лъка – Песпонеделник, тази година  ще се проведе на 1 март, като проявите ще  започнат още от 27 февруари. Част от проявите са посветени на националния ни празник – 3-ти март, съобщи кметът на селото Васил Седянков.

Проявите стартират на 27 февруари от 14.00 часа, когато в читалище „Екзарх Стефан“ ще бъде открита изложба от детски рисунки „Кукери“. Следващият ден от 18,30 часа ще се състои празнична програма, посветена на 3 март. В нея ще  участват деца от ЦДГ „Детелина“, ученици от ОУ, НУФИ. Самодеен състав при читалището ще представи  пиесата „Прошка“.

Традиционният  концерт на възпитаниците на НУФИ „Широка лъка“ ще се проведе на 29  февруари от 18,30 часа в училището.

На 3 март от 11.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметниците на героите.

Маскарадните игри започват в 11.00 часа на 1  март. Досега заявки са потвърдили пет кукерски състави, начело с песъците от Широка лъка.

Седянков каза още, че хотелите и къщите за гости в селото и околните населени места са пълни с туристи за Песпонеделник. През годините гостите на празника са между 2000 и 4000 души. След като се насладят на дефилето на кукерите, гостите ще могат да извият кръшни хора по време на народното веселие с Виевската фолк групав.

Село Широка лъка е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар.