Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

За Св. Валентин в Момчиловци откриха люлка на влюбените

По повод празника Свети Валентин в Момчиловци днес откриха люлка на влюбените.

По нея са изобразени символите на любовта – сърца, а седалката е нашарена като родопска черга. Отгоре е изписан цитат от обичана родопска песен: „Галиш ма момнеле, не галиш, барем ма аднож погледни“. А върху нея има табелка с надпис: „Люлка на влюбените“.

Люлката е монтирана в парка на селото, между две дървета. Изработена е от двама местни майстори дърворезбари – Костадин Бояджиев и Димитър Величков, които дариха труда си безвъзмездно, каза кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

А в цитираната върху люлката песен се разказва за любовта на един младеж към красива девойка. И той я моли – независимо дали го харесва или не, да го погледне поне веднъж, за да може да й види очите, за да ги нарисува и да изпрати като картинка на майка си. „Да види майка, да знае, каква съм мома загалил – на лице бела черночка, на снага тьонка височка“.

„В родопската песен любовта е силно засегната и тя обикновено е много драматична. В нея се възпяват святи чувства, типични за родопчаните тук. Влюбените в Момчиловци на този 14 февруари имаха възможността за първи път да се полюлеят на новата ни люлка. Планираме да направим и кът за влюбени около нея, който да е забавление за тях и атракция за туристите ни“, каза Суркова.

 

Facebook Comments