Загубило преди 5 месеца дете, семейство дари 20 000 лв. за малкия Вики

Семейство от Ардино, погребало преди пет месеца своето дете, дари 20 000 лева за лечението на 4-годишния Вики в Златоград.

Валентина и Ясен Сакалиеви провели благотворителна кампания през 2017 г. за своя син Дани, тогава на 15 години. Момчето се нуждаело от трансплантация на костен мозък, а операцията трябвало да се направи в Германия. Нужни им били 300 000 лева и по време на кампанията се събрала нужната сума, но за жалост немските медици не могли да спасят момченцето им.

„От цялото си сърце и душа искам да благодарим на сем. Сакалиеви. Това е едно семейство, изпитало най-голямата болка – загуба на дете. Няма думи, с които може да се опише благодарността ни за тяхната благородна постъпка. Въпреки болката от загубата на тяхната битка, те не спират да помагат на хора като нас. Семейство Сакалиеви преведоха по сметката на Вики 20 000 лева. Бъдете живи и здрави и нека добрината ви се връща стократно“, написа в профила си бащата Венци Иванов..

А малкият Виктор е с трансплантиран черен дроб едва като двумесечно бебе. Донор е баща му. Преди това обаче цяла седмица детето било в кома, последствията от която се оказали страшно тежки.

Сега малкото момченце е с епилепсия, детска церебрална парализа и атрофия на мозъка. То не може да говори, не може да ходи, а родителите му са обнадеждени, че в турска клиника могат да му помогнат. Те се надяват там да приложат подходяща рехабилитация, за да проходи.

„Семейство Сакалиеви са от Жълтуша и живеят в Ардино. Загубиха детенцето си в края на миналата година от левкемия на 17 години. Те са правили благотворителни кампании, ходили са в Германия за лечение, но за жалост не са могли да им помогнат. Тези пари са останали от тяхната  кампания. И помагат не само на нас, а и на други нуждаещи се семейства“, обясни Венци Иванов.

Ясен го намерил на концерта, организиран за Вики в Златоград на 27-ми март, в който участваха стотици изпълнители.

„Той ме намери, поиска ми банковата сметка, но аз тогава не я помнех. Още на следващия ден човекът я беше намерил. Аз даже не знаех каква сума ще праща. В петък разбрах, че е превел 20 000 лева. Сега събраните средства са вече 60 000 лева и нещо“, разказва бащата.

Вчера от турската клиника са се обадили на родителите и са им казали, че ги очакват с детето на 22-ри април.

„Лечението и рехабилитацията може да отнеме години. Затова сме много благодарни на всички. Получихме голяма подкрепа и от наши съграждани в чужбина – Холандия, Германия, Белгия, Англия, Шотландия, Австрия. Помогнаха от цял Златоград, от Мадан, от Смолян, от цялата област, от цялата страна. Младо момче се свърза с мен, организираха благотворително рали за Вики. Как няма да съм благодарен! Сърцето ми е препълнено от благодарност! Човешкото в Родопите си е останало!“, реди бащата.  

Той споделя разочарованието на негови познати от Благоевград, които също се нуждаят от подкрепа за лечение на детето им. „Те сами не могат да се справят, за операцията им трябват 58 хиляди евро. От близо година са обявили кампания, а са събрали 13 хиляди. Къде е Благоевград като население, а къде е Златоград? Наистина тук хората са много по-чувствителни и съпричастни към чуждата болка“, коментира Венци Иванов.

Той припомня, че инициатор за тяхната кампания е родопската певица Златина Узунова.

„Аз мислех да искам заем от банката, обаче имам голям заем вече. Тя ми каза: „Какво ще правиш, ако вземеш още един заем? Няма да можеш да се справиш!“. Предложи да направим благотворителен концерт и каквото стане. Тя организира всичко за изпълнителите. Знаете, че дойдоха близо двеста певци и музиканти. В организацията се включиха и от центъра „Зора“ в Златоград, и кметът, и общината, и всички помагаха. Тези пари се събраха в рамките само на около 15 дена. Сега сме спокойни, че можем да посрещнем разходите, които ни предстоят“, казва благодарният баща.

Facebook Comments