БизнесРегиона

Започват 72-часови проби на помпа за минерална вода в Златоградско

Комисия, която да извърши 72-часови проби на поставената помпа GRUNDFOS SP 17-26 NE за минерална вода, назначи кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Тя е във водоеземното съоръжение на село Ерма река и чрез нея ще се задоволяват потребностите от минерална вода. Басейните в Златоград ще могат да предложат на посетителите си местна минерална вода.

Помпата, заедно с принадлежностите към нея – кабели, табло за управление, са на обща стойност от 36 000лв. с ДДС. Осигурени са от бюджета на Община Златоград. Изборът ѝ е съобразен с представителите на местния бизнес, които ще са първите преки ползватели на водата.

Помпата и кабелите са изработени в съответствие с температурата на водата в село Ерма река – издръжливост от 90 градуса по Целзий, информира кметът.

По думите на Янчев ползването на минералната вода с тази помпа дава възможност да експлоатират ресурса с по-малък разход на ел. енергия.

Не изпълнява обаче следваните местната управа цели – отопление по екологичен и щадящ природата начин, както и за балнеология.

„Изграденото до момента, както и подготвената проектна документация, са задължително условие за цялостната експлоатация на топлата вода, но остава отворен въпросът за осигуряването на финансови средства. Общинският бюджет не може да покрие тези разходи и затова търся възможности за финансиране от държавния бюджет, донорски програми и други. 

Неотдавна отворих темата и затова да се създаде акционерно дружество, което да развива топлата вода като търговец. Информацията за това се разгледа от общинските съветници и предстои да се постави на широко обществено обсъждане сред гражданите и бизнеса – да се създаде ли акционерно дружество, какво да бъде участието на общината в него, каква да бъде дейността му. Моето виждане, ако се стигне до решение за създаване на дружество, е дял на общината в него от минимум 51%. Задължително за мен е да се гарантира, че водата ще остане в обществена полза с решаващ глас на Община Златоград, независимо дали в публично акционерно дружество или под друга форма“, пояснява градоначалникът.

Той смята, че трябва да се подходи експертно по въпроса с топлата вода и да не се прибързва.

„До края на този управленски мандат си поставям две основни цели по този значим проект. Първо, задоволяване на неотложните нужди на местния бизнес от това да предлага минералната вода на Златоград. И второ, да се създадат максимум условия в посока на реализиране на т.нар. от мен и екипа ми “голям проект” и за отопление, освен за балнеология. Междувременно, разпоредих освежаване на басейна и площта около него в с. Ерма река. Искрено се надявам проектната документация, с която разполагам да се ползва в най-скоро време“, допълва Янчев.

error: Защитено Съдържание!