БизнесРегиона

Очакват оферти за обходния път на Рудозем, виадуктът е пред договор

До 8 юни се подават оферти за изграждане на 2,4 км от второкласния път Средногорци – Рудозем и обходен път на Рудозем, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще се изведе извън града и ще се улесни пътуването към бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем – Ксанти.

Индикативната стойност на поръчката е 8 329 000 лв. без ДДС.

Обходният път ще преминава по съществуваща улица в Рудозем и по ново трасе, което ще пресича река Чепинска. След него ще се включва чрез кръстовище към път второкласния път Средногорци – Рудозем. Трасето ще е с две ленти за движение по 3,75 м и два тротоара по 1,5 м. Ще бъдат изградени 7 подпорни и 5 укрепителни стени.

Проектът предвижда реконструиране на съществуващото триклонно кръстовище при 132-ри км в кръгово кръстовище, ремонт на моста над р. Арда при 133-ти км, преместване на инженерни мрежи – магистрален водопровод, електропреносни и телекомуникационни кабели.

Програмата на АПИ включва и изграждането на нов виадукт над р. Чепинска. За изпълнител е избрана фирмата „ОРС – Инфраструктура“ ООД София. Единствено тя е била допусната до отваряне на ценовите оферти сред още трима кандидати. Нейната цена е 4 990 000 лв. без ДДС – над обявената прогнозна стойност. Подизпълнител ще ѝ бъде фирмата „Алве Консулт“ ЕООД.

Предстои подписване на договор за тази поръчка.

    През декември м. г. завърши реконструкцията и рехабилитацията на две отсечки от второкласния път II-86 Средногорци – Рудозем, с обща дължина 7 км.

Единият участък започва от края на Средногорци и завършва в началото на кв. „Койнарци“ в Рудозем. Вторият започва от кв. „Койнарци“ и завършва след кв. „Освобождение“ в Рудозем.

Отсечките са с нова асфалтова настилка, подобрено отводняване, нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка.

Ремонтирани са подпорни стени и мостово съоръжение. Направени са тротоари в Рудозем. За предотвратяване свличането на скален материал са монтирани предпазни мрежи на скалните откоси.

Снимка: Архив „Пламък.бг“

error: Защитено Съдържание!