С гайди и молитва направиха първа копка на ГКПП Рудозем – Ксанти

С изпълнение на гайди с молитва за безаварийно и успешно изграждане на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Рудозем – Ксанти бе направена днес първата копка на обекта.

„Нека да се изгради успешно и благополучно, да няма никакви аварии и злополуки. Бог да бди над вас и да пази нашата страна, майка България“, бяха думите на отец Запрян Шиков.

Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов оправи молитва към Всевишния с отварянето на този граничен пункт да се осъществи благоденствието и просперитета за региона, за община Рудозем, за област Смолян и за двете съседни държави.

На границата между България и Гърция дойдоха стотици хора, за да присъстват толкова дълго очакваното събитие за региона. Измежду официалните лица бе народният представител Хайри Садъков, представители на Управляващия орган по програмата Интеррег Гърция – България, от която се финансира част от проекта, зам.-областният управител на Източна Македония и Тракия, представител на ГД „Гранична полиция“ кметовете на Смолян, Рудозем, Мадан, Баните, зам.-кметовете наобщините Ксанти и Мики (Гърция).

С бурни ръкопляскания бе посрещната Марина Павлиду – дъщеря на покойния областен управител на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис. Неговият принос за отварянето на граничен пункт между Ксанти и Рудозем е неоценим, а реакцията на присъстващите показа, че свършеното от него се помни и тачи.

„Чувствам се изключително развълнувана и въпреки студа, се чувствам топло от приятелското посрещане. Това е проект, който беше започнат отдавна от гръцка страна от моя баща с едно безусловно сътрудничество от българска страна и с помощта на Георги Чилингиров. Този проект не е просто да съединим пътищата между България и Гърция, но да се съединят и народите на двете страни в рамките на европейското сътрудничество, да станем всички едно семейство и този път да ни помага. Това, което започна моят баща Георгиос Павлидис, бъдете сигурни, че семейство ни ще го продължи. Обещаваме и се обвързваме с това“, заяви дъщерята на Павлидис.

„Особено вярвам, че това ще е един път, който ще помогне за развитието на отношенията между България и Гърция, за търговията и туризма. Сигурен съм, че след толкова много усилия Георгиос Павлидис ни гледа от високо и е много доволен“, каза Никос Ефримидис – зам.-областен управител на Източна Македония и Тракия.

От своя страна Стефан Соколов – представител на консорциума „Партньори – Ксанти“ пое ангажимент обектът да бъде завършен качествено и в срок. Строителството  е на стойност малко над 17 млн. лева , а срокът е точно една година. То ще бъде извършено от четири фирми -„Копекс и Ко“ ЕООД (София), „Агробилд“ ЕООД (гр. Белица), „БГ Ленд Ко“ ООД (Варна) и „СК – Варна 2007“ ЕООД.

Началото на изграждането на ГКПП при Рудозем сбъдва мечтата на няколко поколения родопчани от двете страни на границата. Проектът за граничен пункт е отлаган в продължени на десетилетия. Той е последният от трите пункта, за отварянето на които бе подписано българо-гръцко споразумение през 1996 г.

„Днес сме се събрали за едно историческо събитие, за което много хора, много правителства, много общински и регионални власти са полагали усилия в годините. Искам да поздравя всички тях с началото най-накрая на строителството на това изключително важно за област Смолян и Южна България съоръжение“, каза кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Той пожела на строителите безаварийна работа и заяви, че община Рудозем е твърдо ангажирана да им помага с всичко,което е необходимо за бързото и качествено приключване на проекта.

Изказа личната си благодарност към областния управител Недялко Славов и предшественика му Димитър Кръстанов за перфектното партньорство по време на целия процес.

От името на община Рудозем благодари на българското правителство задето осигури цялата сума за изпълнението на проекта – 18,4 млн. лв. за строителство, авторски и строителен надзор, оптика, електрозахранване и др.

„Надявам се и занапред да продължава да го прави, за да завършим и обхода на град рудозем, и всички пътни връзки, за да свържем с добър път Пловдив с Ксанти“, подчерта Пехливанов.

„Днес е много радостен ден за нас, тъй като правим решителна стъпка към сбъдването на една наша голяма мечта. Рудозем – Ксанти е един от трите пункта, договорени между Гърция и България в далечната 1996 г. и за съжаление е единственият, който още не е отворен. В продължение на няколко десетилетия много хора са положили усилия за отварянето на този граничен пункт и виждам, че всички очакват с надежда това да се случи колкото се може по-бързо“, посочи областният управител на Смолян Недялко Славов.

Негов беше ангажиментът с правителствено решение да изпълни всички процедури по възлагането на обекта – за проектиране, строителство, авторски, строителен надзор и др.

По думите му ще се положат всички усилия пунктът да бъде отворен тази година, защото се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между Гърция и България и това е своеобразен подарък по този повод за двете страни.

„България ще изгради граничния пункт, който ще е за всички видове автомобилен транспорт и създава равноправни възможности на българските и гръцките служби за граничен и митнически контрол. Разчитаме Гърция да рехабилитира целия транспортен коридор до границата, за да можем да свържем двата големи града Пловдив и Ксанти и това да бъде вертикалната ос, която свързва двете магистрали Тракия и Егнатия Одос“, посочи Славов.