Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Заради 2 думи 1000 лв. глоба за кмета на Рудозем

Заради точно две думи, които не е написал в обявление за обществена поръчка, кметът на Рудозем ще трябва да плати 1000 лева глоба. Тя му е наложена от председателя на Сметната палата.

Става дума за обществена поръчка, която градоначалникът е обявил през 2014 г. – „Избор на изпълнител за извършване на СМР на подобект: Вътрешна водопроводна мрежа- с.Корита (част водоснабдяване) по проект „Вътрешна канализационна и водопроводна мрежа – с.Корита-с.Пловдивци-ЛОТ 2”

Поръчката е възложена същата година, финализирана е през септември месец 2015 г. на стойност 464 329 лв. без ДДС от фирма „Мико-Д“ ООД – София.

През миналата година обаче Сметната палата прави финансова проверка на община Рудозем и открива нарушението, заради което кметът Румен Пехливанов бива санкциониран.

Пропускът на кмета е наистина в две думи- „или еквивалент“.

Те липсват в следното изречение: „Водата, постъпваща в съществуващия водоем на с. Корита, ще се обеззаразява в него чрез монтиране на инсталация за обеззаразяване с белина – „Prominent“.

Според Закона за обществените поръчки техническите спецификации не трябва да се определят чрез посочване на конкретен модел, марка, производство, което би довело до облагодетелстване или елиминиране на определени лица или продукти. В изключителни случаи, когато е невъзможно предметът на поръчката да се опише точно и разбираемо, се допуска подобно посочване, като задължително се добавят думите „или еквивалент“.

В случая нарушението на кмета Румен Пехливанов е, че той е посочил изрично марката на инсталацията за обеззаразяване – „Prominent“, а е трябвало в същото изречение да добави думите „или еквивалент“.

Градоначалникът е опитал да се защити, обжалвайки акта на Сметната палата в Маданския районен съд, но той е бил потвърден. Съдът е изложил мотиви, че случаят не е маловажен.

Втората и последна инстанция се явява Административният съд в Смолян. Той също е потвърдил акта – вече с окончателно решение.

Facebook Comments