Заради селфи турист падна и счупи черепа си до водопад край Смолян

34-годишен турист от Димитровград счупи черепа си докато се снима за селфи в Каньона на водопадите.

В събота следобед Недко Делчев тръгнал сам по екопътеката,която е обозначена, има и предупредителни знаци. Стигнал най-горния и най-голям водопад и решил да си направи селфи (снимка, която си правиш сам – б. а.). Други туристи, които го видели какво прави, го предупредили да внимава, защото камъните са мокри и хлъзгави. Веднъж даже се подхлъзнали и за малко да падне, но се задържал. Продължил да се катери по хлъзгавата скала и когато понечил да си направи снимка, паднал от около 3 метра височина. Водата там и през лятото е много студена. Човек не може да си задържи задълго ръката в нея, дори в най-силните летни горещини.

При удара Недко си счупил черепа. Кървял обилно и изпаднал в тежка хипотермия. 

Четирима спасители от Планиската спасителна служба към БЧК измъкнали пострадалия от водата и го пренесли до линейка на Гражданска защита, защото теренът е много стръмен и до мястото се стига само пеша.

В Спешното отделение на МБАЛ – Смолян, го приели към 7 часа вечерта.  Мъжът първоначално бил в кома, но медиците го върнали в съзнание. Прегледът на скенер установил счупен череп.

След като бил стабилизиран, пострадалият е транспортиран в неврохирургията на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, за лечение.

„Много травматизъм има по тази екопътека. Трябва да разберат туристите, че това е планина и по нея не се разхождаш с градски обувки и с телефони за селфи в ръка. А това го правят и майки с деца по пътеката. Преди десетина дни друг турист падна и също си строши черепа“, каза д-р Венелин Денев – шеф на Центъра за спешна помощ в Смолян.

Facebook Comments