Защо в Смолянско има най-много инфектирани с коронавирус спрямо населението?

Общо установените позитивни на Ковид-19 случаи от началото на пандемията са 346 в област Смолян. За последната седмица са 127, главно заради установените случаи в завода за авточасти. Имаме два нови смъртни случая – жена на 84 г. от Смолян и мъж на 86 г. от Борино, с което смъртните случаи от началото на пандемията в областта стават 7. Излекуваните през седмицата са 157 души и към момента имаме активни 182-ма. От тях  152-ма души са амбулаторни – на домашно лечение, а хоспитализирани са 30. В МБАЛ Смолян са 17 души, 3-ма са в МБАЛ – Мадан, 2-ма в МБАЛ – Девин. Пет пациента има в МБАЛ – Гоце Делчев, 2-ма са в лечебни заведения в София и един в Центъра за психично здраве в Смолян.

На 3-то място сме в страната след София град и област (2161) и Пазарджик (348) по брой установени случаи. Спрямо общия брой население сме на първо място – с 1 заразен на всеки 300 души, сочи информация от днешния брифинг, дадена от областния управител Недялко Славов.

Общо в регистъра Ковид-19 от нашата област са вписани 942 контактни лица – под карантина за целия период от началото на пандемията. В момента под активна карантина са 306 контактни. Най-голям е броят им в община Смолян – 120, в Рудозем – 98, в Мадан – 73.

Защо стигнахме на първо място по брой случаи, отнесени къмто населението и на трето по брой установени случаи, ние ли сме най-недисциплинирани, най-късно ги откриваме или най-добре ги откриваме? – този въпрос зададохме на областния управител и на д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция в Смолян.

Аз не бих се опирал на междинни данни, тъй като те са много динамични. Ние нееднократно сме казвали, че по начина на прилагане на алгоритмите сме изключително стриктни. РЗИ стига до много широк кръг контактни лица на установените случаи. Тества се относително голям брой на тези контактни лица и активното търсене също допринася за тези данни на относително висок брой заразени спрямо общия брой население. Повече тестване означава повече положителни случаи.

Ще ви върна още на първите брифинги, когато анализирахме нашата област като рискова. Припомням рисковите фактори. Първо – икономика, отворена и към Западна Европа, и към вътрешността на страната. Случаят със завода за авточасти го потвърди. Второ, относително голям брой хора, които работят в Западна Европа, като много голяма част от тях се прибраха през извънредното положение. Трето, наличие на граничен пункт, макар че беше затворен няколко седмици след въвеждането на изв. положение, но все пак е рисков фактор. Виждате какво става с Гърция преди да затворят пунктовете -всички са се втурнали на гръцкото море. Общо взето не сме област, изолирана като Търговище или Силистра. Допълнителен фактор е, че лечебните заведения също спазват алгоритмите – вземат много проби дори на безсимптомни лица и при най-малко съмнение“ – гласи отговорът на Недялко Славов.

Според нас големият брой положителни доказа, че нещата се обърнаха след двете големи огнища – в Доспат и после в завода за авточасти. До началото на месец юни имахме само 46 позитивни. Другите 300 са в рамките на един месец. Всичко започна на 5-6-ти юни и днес е 6-ти юли – в рамките на 30 дни имаме 300 новооткрити. Причината и в двете огнища е късното откриване на първите случаи. Важното е в големите колективи ранно откриване на първите случаи, за да се предотврати веригата на разпространението. При нас това не се случи. При нас стана късно, когато разпространението беше добило големи мащаби“, заяви д-р Кубатева.

По думите й хубавото е, че случаите са леки.

Виждате, че има 30 от 180 активни – тоест 1/6 са в болница. Останалите са или безсимптомни, или с леки оплаквания. Дано и така да продължи, да минем през тази вълна и нещата постепенно да започнат да се успокояват! Но при положение, че имаме толкова много позитивни, вероятността за влошаване и прием в болница, естествено, е по-голяма. Надявам се с лекота позитивните да преминат през този период и да се излекуват“, допълни тя.

Справка в Единния информационен портал за Ковид-19 – официалният източник по темата, сочи, че в Смолянска област карантинираните са 3,2 на 1000 души население, което класира областта на предпоследно място по брой карантинирани. На последно е област Габрово.

На въпрос как ще обяснят факта, че сме на едно от последните места по брой карантинирани спрямо населението, а в същото време сме на трето място по абсолютен брой инфектирани д-р Кубатева отговори, че по отношение на огнищата в големите предприятия се оказва, че в едно предприятие работи почти цялото семейство, което обхваща спектъра на контактните на всяко лице.

Това е единият фактор, който води до по-малко контактни. Всички са заразени, едни на други контактни. От друга страна, когато имаме хора безработни, те пък се ограничават само със семейния кръг на контактните. В много случаи това са един-двама души от семейството – съпруг, дете, баба. Към момента това мога да ви дам като обяснение за по-малкия брой на контактните“, посочи шефката на РЗИ.

Попитана какво се случи в завода за авточасти „Хроновски“ след като се даде заявка, че всички 750 служители ще бъдат тествани, а се съобщиха резултатите само на половината, тя каза, че след като са били установени първите положителни случаи, при епидемичното проучвани е уточнен най-тесният кръг на контактните и на тях са били взети проби.

Това беше нашето поведение и ние дотам щяхме да спрем. Вече инициатива на самия работодател беше изследването на 377 работници – малко над половината. Защо прекратиха и не довършиха изследването, аз не мога да отговоря. Тях трябва да питате. Предполагам, че се изплашиха или е нещо друго, не мога да кажа. В началото говореха за социална политика и ангажираност, но към момента от тези 377 знаете, че има 110 положителни“, добави д-р Кубатева.

Тя е категорична, че ситуацията в Доспат е различна от тази със завода за авточасти.

Днес, заради това огнище имаме много и навсякъде в областта положителни. Докато след огнището в Доспат имахме затихване и дълго време, може би две седмици нямахме нито един нов случай. Така че двете ситуации са различни и поведението в двете е различно“, каза още директорът на РЗИ.