Жителите на Триград и още 3 села: Искаме цялостен ремонт на пътя!

Цялостен ремонт на пътя от разклона на Тешел до селата Триград и Кестен (22 км) искат местните жители. Вчера в Министерството на регионалното развитие бе входирано писмо с  петиция, подписана от 2496 човека.

Местните хора пишат, че пътят е с множество разрушения, които го правят практически цялостно разрушен, изключително рисков и опасен.

„По време на бедствието, сполетяло ни на 12.12.2021г., пътният участък беше разрушен до степен на неузнаваемост и непроходимост на много места, две от които дори налагаха ремонт в условията на неотложност. Този пътен участък е не само изключително опасен, но и изключително амортизиран, доказателство за което са резултатите, причинени от бедствието. До тези разрушения нямаше да се стигне, ако пътят беше добре поддържан и ремонтиран периодично, което не се е случвало за последните близо 20 години. Липсват каквито и да било подпорни стени, които да възпрепятстват падане на камъни и земна маса по пътя, а този участък в огромната си част е разположен покрай скали и земна маса с отвесен наклон. На места липсват дори мантинели, и то в участъци с изключително висок риск в района на Триградското ждрело, където височината на пътя спрямо течащата покрай него река е над 40 м. Липсват и адекватни подпори на течащата покрай пътя река Триградска, която не за пръв път излиза от коритото си и залива пътя, въпреки че до сега не се е случвало бедствие чак в такива мащаби“, жалват се хората.

Що се касае до участъците с разрушен асфалт и дупки, те просто са неизброими и са разположени по цялото трасе-Тешел-Триград-Кестен, включително множество новопоявили се след бедствието.

„В своята съвкупност тези недостатъци на пътния участък го превръщат в изцяло непригоден за безопасно пътуване и ние считаме , че е крайно време да се вземат адекватни мерки, които да осигурят при следващо подобно бедствие безопасността на живущите в района, както и на стотиците хиляди туристи, които го посещават всяка година. Дори и без риск от предстоящо бедствие, този път е много опасен и има остра нужда от цялостен ремонт!“, пояснява Радостина Караиванова-Чейрекова. Тя е председател на гражданския инициативен комитет за спасяване на Триград и на местното сдружение „Здравец“.

Към настоящия момент са направени оценки само на двата най-силно разрушени участъка нуждаещи се от неотложен ремонт.

Освен тях обаче, в резултат на бедствието, а и от преди това, пътят е разрушен на много други места, където са се образувани множество дупки.

Въпреки тежката пътна обстановка, дори най-спешните и неотложни ремонти не са започнали, а вече се отлагат близо месец, което поставя жителите на четирите откъснати от света села Триград, Кестен, Жребово и Водни пад в ситуация на истинско безпътие както в прекия, така и в преносния смисъл, допълват от инициативния комитет.

Местните бизнеси, които са свързани основно с туризъм, са на прага на фалит. Не съществува и никаква подкрепа за бизнеса и хората, останали без работа в резултат на бедственото положение. Съществуващите финансови мерки са адаптирани да подкрепят само бизнеса, преустановил икономическа дейност в резултат от обявено извънредно положение от ковид кризата, в която хипотеза те не попадат.

„Движението на хора и стоки и изключително ограничено и трудоемко, което е в пълен разрез с човешките ни права“, категорични са от Триград и селата наоколо.

„Не това обаче е основният проблем. Жителите на с.Триград и на останалите три засегнати села, сме наясно че зимата за нас ще бъде тежка и ще бъдем с ограничено/затруднено право на придвижване предвид предстоящите спешни ремонти на разрушените участъци от пътя. Ще го понесем, защото просто нямаме друг избор. Това, което истински ни притеснява, е да не бъде извършен ограничен и частичен ремонт само на двата най-силно разрушени и нуждаещи се от спешен ремонт участъци от пътя, което в никакъв случай не е решение, способно да гарантира нашата безопасност както и безопасността на туристите, посещаващи района, защото при едно поредно бедствие от подобен характер ще попаднем отново в същата изходна позиция – откъснати от света, с разрушени пътища, с фалирал бизнес, с риск от обезлюдяване на селото. Освен това е истинска срамота място с подобна богата стойност за културното, историческо и природно наследство на България и за туризма в страната да бъде оставено с позорно разрушени пътища“, пишат още от инициативния комитет.

Ето и останалата част от писмото до МС и МРРБ:

Информирани сме, че на проведена среща на 23.12.2021г. между заместник-областния управител на Смолян и министъра на МРРБ са дадени уверения от последния, че проблемите на Триград са напълно разбрани и са взети присърце от правителството, както и че са дадени обещания да бъдат отпуснати държавни средства за проектиране на цялостен ремонт на целия изключително разрушен и рисков пътен участъка от с. Тешел до с. Кестен, както и средства за извършване на самия ремонт.

Благодарим Ви за това и искрено се надяваме тези обещания да станат реалност, а да не останат само на думи!

Нека ви припомним, че в непосредствена близост до с.Триград се намират представители на стоте национални туристически обекта на България- „Триградското ждрело“ и пещера „Дяволско гърло“, която е негова основна забележителност. Тази пещера ежегодно посреща десетки хиляди туристи, сред които и много чуждестранни. Пещерата, освен че е повод за национална гордост, също така е повод за национален срам от това, че достъпът до нея е свързан с преминаване по трагично разрушения и рисков пътен участък за с. Триград.

Пещера „Дяволско гърло“ е разположена в полите на Триградското ждрело, непосредствено до пътя, който не е обезопасен с една елементарна подпора и на който ежедневно паркират автомобилите си стотици туристи, тъй като паркингът на пещерата е абсолютно недостатъчен. Неведнъж се е случвало върху колите им да падат камъни от близките скали. Слава Богу, до сега все още не са им падали върху главите!

Нека Ви припомним, че в с.Триград ежегодно в края на м.юли се провежда фестивал „Орфически мистерии“, с който по изключително атрактивен начин се представят културното и историческо богатство на България. Типични за местния фолклор български традиции и обичаи се пресъздават във вид на танци, церемонии и ритуали пред очите на хиляди туристи, които посещават Триград специално за събитието, пътувайки от всички краища на света. Фестивалът се радва на огромен национален и медиен интерес и ни кара да сме горди, че сме българи.

Нека Ви припомним, че Триград е заобиколен от защитени местности – Чаирски езера, Шабаница, Кастракли, Казаните и много други, както и от редица защитени животински представители, сред които птицата „скалолазка“, „кафява мечка“, „дива коза“, „сокол скитник“, „лещарка“ и много други. В съчетание с множеството съществуващи екопътеки, мястото е изключително благоприятно за развитието освен на селски и планински туризъм, но също така и на екологичен, лечебен, орнитологичен и спортен туризъм.

Нека Ви запознаем и с това, че в с.Триград се изпълнява проект по трансгранична програма „ИНТЕРРЕГ \/-А Гърция – България 2014-2020″ , с акроним „Ф/10РЕ0″ и наименование „ИНОВАТИВНА БИЗНЕС ИНФОРМАЦИЯ И УСЛУГИ ЗА ПОДКРЕПА НА МЛАДИ ПРЕДПРИЕМАЧИ В ПРОИЗВОДСТВОТО НА БИЛКИ И ЕКОТУРИЗМА“, който считаме, че също ще бъде повод за национална гордост. Съгласно проекта, в момента в Триград се изгражда „Парк на родопската билка“,който ще бъде готов до м.юни т.г. В парка ще бъдат експонирани над 80 вида диворастящи билки, голяма част от които са лечебни. Предстои да се извършват демонстрации на производство и преработка на различни видове билкови продукти, провеждане на фестивали на билката и много други събития с обществен интерес.

България е сред първенците в световен мащаб по богатството на своето биоразнообразие, както и по богатството и плодородието на своите почви. За съжаление огромна част от добиваните в страната билки се изнасят в чужбина в суров вид, вместо да се преработват в България и да се произвежда тук крайните билкови продукти. Ето защо, проектът предвижда да осигури повишаване на мотивацията, знанията и уменията на предприемачите за иновации, създаване и поемане на рискове при започване на бизнес и улесни стопанската дейност на съществуващите МСП и стартиращите компании в трансграничния район, като организира обучения, демонстрации и други действия за подкрепата им.

Нека Ви запознаем и с това, че с.Триград е един от примерите за ефективно оползотворяване на средства за развитие на селските райони чрез изпълнение на проекти, финансирани от европейските структурни фондове, както и с национално съфинансиране. Тук са изградени множество къщи за гости по ПРСР, всяка от които функционира по предназначение, благодарение на което са създадени нови работни места и е повишено качеството на предлаганите туристически услуги. Част от финансираните обекти дори са осъществили със собствени средства надграждане чрез увеличаване на легловата база и наетия персонал.

Нека Ви информираме, че за целите на повишаване на предлаганите туристическите услуги, както и в полза на местните рибарски общности, в Триград са изпълнени и други проекти, довели до създаване на „Музей на мечката“ и на „Трансграничен посетителски център за информация и предприемачество“, който предстои скоро да бъде приключен и ще предоставя експониране на животински видове от Родопската аквакултура, както и знания и умения в областта на рибарството и информация за туристическите обекти и маршрути в района. Проектира се също така изграждането на туристически маршрути в района на с.Триград и съседните села /вело,пешеходни и авто маршрути/.

Нека Ви информираме, че над 90% от работещото население в с.Триград изкарва прехраната си от туризъм – къщи за гости, хотели, вили, стаи за гости, сергии, павилиони и други.

Нека Ви информираме, че цялостният ремонт на пътя с.Тешел-с.Кестен би отворил възможност за изграждане и на туристически трансграничен маршрут, тъй като с. Кестен е в непосредствена близост до южната ни съседка Гърция.

Нека Ви информираме, че Триград е едно от малкото села в България, които през последните години привличат млади хора, които се завръщат да живеят и работят там.

Детската градина и училището в Триград все още функционират благодарение на това, че преди около година в Триград избраха да живеят семейства с общо 10 деца, сред които две семейства със смесени българо-танзанийски бракове, едно семейство пристигнало от София и едно от Чепеларе. Все повече млади хора възнамеряват да се завърнат в Триград за постоянно с надеждата, че селото ще продължи да се развива и ще могат тук да изкарват прехраната си и да живеят здравословно, безопасно и пълноценно.

След като Ви запознахме с нашите мотиви и съображения, искрено се надяваме да бъдем чути и да намерите воля да изпълните искането ни, което междувпрочем е и Ваше обещание, защото само така ще бъдат осмислени хвърлените милиони левове, похарчени от европейските структурни фондове и националния ни бюджет за развитие на туризма в Триград; за запазване привлекателността на туристически обекти с национално значение; за запазване на природното ни и културно наследство; за повишаване качеството на живот в селските райони; за стимулиране завръщането на млади хора в селата; за стимулиране и подпомагане на предприемачеството в района и за оцеляване на жителите на четири български села, всеки един от които положи подписа си в подкрепа на искането.