Новият областен на Смолян: Ако някой мисли, че при мен може да си купи нещо, е сгрешил

Знам, че няма да е лесно, но знам, че с общи усилия ще се справим. Приоритетите ми ще бъдат такива, каквито са записани в коалиционното споразумение на управлението. На първо време – да запазим здравето и живота на нашите съграждани и нулева толерантност към корупция. Всеки, който си мисли, че идвайки в областна администрация и в кабинета на областния управител, ще може да си купи нещо, е сгрешил. Искам да го кажа още сега – това заяви новият областен управител на Смолян Емил Хумчев.

Днес той прие поста от предшественика му и съпартиец Стефан Сабрутев – служебен областен управител през последните 7 месеца.

Хумчев уверява, че ще работи всеотдайно с всички държавни институции, с всички кметове на общини и населени места, с всички председатели на общински съвети.

„Вратата на областния управител и областна администрация ще бъде отворена за всеки, който идва тук с добри намерения и с това да допринесе за развитието на област Смолян. Давам си ясна сметка, че живеем в най-трудния район в страната, в същото време най-красивия. Нашият район се нуждае от абсолютна държавна подкрепа и моите действия ще бъдат насочени към това област Смолян и Родопите да получат специално отношение, защото иначе нищо добро не ни чака. Вчера излязоха и статистиките и виждаме как в последните години сме се стопили с над 26 хиляди души. Трябва да спрем тази тенденция и ще разчитам на всички вас в това“, каза новият областен.

След което благодари на министър-председателя за гласуваното доверие, на партията си БСП, която го номинира, и на коалиционните партньори за подкрепата. Благодари на семейството си, „защото то е най-губещо от цялото това нещо“.

Хумчев даде дума, че всеки бизнес, всеки сектор, нуждаещ се от подкрепа, ще има в негово лице приятел и съратник.

„Надявам се туристическият сезон да бъде добър. Ще направим всичко възможно да подпомагаме Пампорово, защото то е перлата на Родопа планина и Смолянска област, да привлечем инвестиции в нашата област, да стимулираме икономическото развитие по всякакъв начин, във всяка община и по този начин да задържим на първо време хората и, дай Боже, да върнем напусналите. Бог да пази Смолян и Родопа планина!“, пожела новият управител.

Той уточни, че още от понеделник започва срещи по сектори.

„Моето желание е да направим така, че да има приемственост и предвидимост, да предотвратяваме кризи. Затова още от понеделник ще започнем срещи със здравните служби. След това ще продължим с останалите, за да се опитаме да предотвратяваме предварително задаващи се проблеми“, добави Хумчев.

Служебният областен управител се похвали, че са се справили чудесно с изборите миналата година – три за парламент и един за президент и вицепрезидент. „Успяхме да покажем, че изборите могат да бъдат честни. До голяма степен ограничихме купения вот и този, който бе контролиран“, посочи Сабрутев.

Докладва, че са завършили строителството на граничния контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти и в момента тече процедурата по доставка на оборудване. Похвали се също така, че благодарение на посещенията на служебния премиер Стефан Янев, на президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова са били осигурени 10 млн. лв. за общините в областта.

Той твърди, че околовръстният път на Чепеларе е вече включен в Оперативна програма „Транспорт“ и следващата година ще започне строителството му.

„Ако прежде управляващите бяха подготвили достатъчно проекти по направление Асеновград – Рудозем, по ОП „Транспорт“ можеше да финансираме много голяма част, тъй като огромни средства ще върнем в ЕС заради това, че държавата не ги е усвоила. Скоро четох в медиите, че имало проекти. Няма такова нещо. Има предпроектно проучване за 13,8 км, но по тази програма не се финансират на етапи предпроектни проучвания, а работни проекти“, каза Сабрутев.

Другото му твърдение е, че са се „преборили“ в съревнование с останалите, граничещи с Гърция области – Благоевград, Кърджали и Хасково, от следващия програмен период на трансграничната програма България-Гърция да осигурят 12 млн. евро за 4-тия етап на главната пътна комуникация в Смолян.

„За тези седем месеца успяхме да създадем много добра комуникация с всички общински кметове в област Смолян – това, което скоро не се бе случвало, защото имаше делене на „наши“ и „ваши“. Аз мисля, че всеки от кметовете може да потвърди, че имахме прекрасни отношения, въпреки политическите ни различия. Надявам се следващият областен управител да продължи в тази насока, защото ние като държавни служители трябва преди всичко да мислим за благото на хората. Препоръчвам и му пожелавам да създаде силно лоби в София, в държавата и управлението, което да работи за област Смолян“, подчерта Сабрутев.