Зловещи пратки от ядрото на коронавируса в Европа – военни извозват ковчезите

С камиони на военните са били извозвани ковчеците с трупове на хиляди починали в Бергамо. Датата е 17-ти март. Гробището на града със 120 хиляди жители е пълно, липсват камери за кремиране. 475 жертви от коронавируса само за един ден, сред които мъже на 32 и 38 години.

Колоната с военни камиони, преминаваща през Бергамо. Снимка: repubblica.it

„Тогава беше пикът на починалите. Вечерта на 17-ти март 70 военни камиона изнасяха от града ковчези с починалите хора, защото няма място в гробището и в крематориума. Караха ги в други градове. Имаше много силно интервю с един човек, който работи на зелената линия. Разказваше, че това, което се случва в Бергамо, продължава да се случва в Ноди, но е малко. Ще е много по-страшно, ако се повтори в Милано, защото тук живеят два милиона души. Именно затова призовават всеки ден хората да вземат на сериозно ситуацията и да не излизат от вкъщи“, каза Микаела Мокка. Тя е българка, на 28 години, дизайн мениджър. От 4 г. работи в Милано – столицата на провинция Ломбардия, най-тежко засегнатият от коронавирус район.

Към днешна дата в Италия са заразени 80 600 души, а над 8200 са починали.

Микаела ни преведе статия, публикувана в италианския сайт repubblica.it. Ето какво пише в нея:

Изображение на театър за война: в центъра на Бергамо. Дълга колона от военни превозни средства спира на улица „Борго Палацо“ – на няколкостотин метра от гробището. Това са армейските камиони, използвани за превоз на ковчезите от гробището в Бергамо до крематориумите на други региони.

Причината, както е известно сега, е, че моргата в Бергамо от дни не може да побере ковчезите на жертвите на коронавирус. Същото важи и за фурната с крематориум (в града има само една, тя е активна 24 часа на ден).

Откакто Covid-19 започна да коси италианския Ухан – Бергамо остава най-засегнатата провинция в страната досега – гробищните служби и погребалните агенции са на предела на способностите си.

За да се освободи гробищният труп – без да има повече място – през последните дни беше необходимо да се подредят в линия ковчезите на починалите  в църквата „Огнисанти Всички Светии“, вътре в гробището.

Микаела Мокка

От вчера (17 март) решението, идентифицирано за справяне с извънредното положение, е използването на армейски превозни средства. Жертвите на коронавирус се транспортират в други региони: започвайки от Емилия Романя. Първите пратки на ковчезите бяха в Модена.

Микаела каза, че много спортува – поне 2 часа на ден, не само за тялото, а и за ума. „За ума всичко това е много трудно, защото на всеки 15 минути се чуват линейки – искаш или не, психически доста ти влияе“, допълва тя. Италианските учени препоръчали да се приемат повече храни, съдържащи витамин Д, защото изследвания на оздравели сочели наличие на голямо количество от този витамин в телата им.

В Бергамо вече не пеят вечер по терасите. В милано – 2-3 пъти на седмица, а в неделя вечер в 9 часа всички палят свещички, телефони, фенерчета. Сега в памет на починалите, а в началото на епидемията – да осветят цяла Италия, за да се види на сателитите, че е жива.

Обясни, че там всичко, което купят от магазина, го дезинфекцират като се приберат вкъщи.

„Всички така правят тук – като се приберем от магазина трябва да почистим продуктите с дезинфектант и малко водичка. Имаше интервю с едно болно момиче. Тя това обясни, че като си купиш един продукт, върху който някой е кихнал или се е изкашлял, една капчица като е паднала там и ти се заразяваш. Реално това ти отнема 10 минутки. Всяко нещо, което си донесъл вкъщи, трябва да се избърше“, посочи Микаела.