Смолян

Зов за помощ на семейство с 3 деца отправи Лео Кадели

„Нова спешна кауза за 3 деца от Смолян, дата 20, 21 и 22 януари“ – така Лео Кадели е озаглавил призива си за помощ. Албанецът е познат от сериала “София – ден и нощ”, но е създател на сдружението “Приятели, помагайте”, чиято група във фейсбук над 24 хиляди последователи. Целта е да се помага на хора в нужда – кой с каквото може, като организаторите търсят основно доброволчески труд и вещи.

Лео Кадели описва семейство с три деца, което до преди 5 месеца е живяло във Франция.

“Бащата има здравословен проблем и се налага да се приберат в България, за да се лекува. Със спестените средства купуват етаж от къща в Смолян, но в лошо състояние. През това време наемат едно малко жилище, където да живеят, докато ремонтират тяхното, теглят кредит за ремонта и стигат до 1/2. Но впоследствие се оказа, че жилището, което са наели, ползва промишлен ток и сами разбирате за какъв разход става въпрос. Само миналият месец са платили над 400лв. ток, а се отопляват на дърва“, пише Кадели.

Майката и бащата започват работа веднага след връщането си от чужбина. Майката в супермаркет, а бащата – в дърводобива. Справят се и не се оплакват, но къщата, която са купили, е невъзможно да я довършат скоро, а трябва да освободят квартирата по желание на неамодателя.

„Снощи бях в Смолян, за да се запозная с цялата тази история и да преценя дали сигналът е за нас. Приятели, това е от семействата, които са за пример, правят всичко възможно по силите си, за да си стъпят на краката и да се оправят сами, но понякога на човек малко му трябва, буквално едно рамо и полита нагоре“, уточнява инициаторъторът.

Той помислил и взел решение да ремонтират две стаи, за да имат една за спане и една за кухня и хол, където ще спят децата. Също така да направят баня и тоалетна, да обзаведат стаите, за да се нанесе в тях семейството, а парите, които щяха да дават за наеми, да отидат за ремонт на останалата част от къщата – още 2 стаи и коридор.

„Мисля, че тези хора заслужават нашата помощ, за да си стъпят на крака. Децата бяха уникално възпитани. От срещата с тях запомних едно: „Помогни си сам и тогава и Господ ще ти помогне“. Търсим майстори от района на Смолян. Запишете като доброволец на вайбър –  0898 366 113. Ще се радвам, ако подкрепите това семейство с три български деца, които съм сигурен, че един ден ще бъдат достойни граждани на България“, е написал още Лео Кадели.

error: Защитено Съдържание!