ПолитикаСмолян

Маските на новите политици от КРОС в Смолян паднаха

Човек наистина трябва да знае какво прави за себе си и за другите около него и каква диря оставя след себе си. А това, което се случва в местната политика на Смолян от половин година насам, със сигурност ще остави трайна следа. Защото не е популизъм, не може да се нарече и манипулация. Може би най-точната дума е лицемерие. Но маските вече паднаха.

Колко ли хора имаха очи да видят и уши да чуят изговореното от съветници на КРОС в Смолян – че са сключени в нарушение на няколко закона, че трябва да се преразгледат, че трябва да се прекратят, че трябва общината сама да си чисти боклука. А неистините, които изрекоха по темата нямат край. Най-фрапиращата е, че при добра оптимизация могат да се спестят на смолянчани 2 млн. лева годишно за сметосъбиране, макар че общината плаща по толкова.

Това са само нищожна част от думите, но нека проследим делата.

На общинско заседание през януари месец постъпи предложение от Консултативния съвет (със съветник от КРОС в него – б.а.) към ОбС да се сформира работна група от 8 съветника, на която се възлагат няколко задачи: да разгледат всички материали, касаещи сметосъбирането в община Смолян; да изготвят проект на становище до кмета на община Смолян, което да се предостави за обсъждане на постоянните комисии; приетото становище да бъде внесено за разглеждане и гласуване на заседание на ОбС.

В тази група участват съветниците: Екатерина Гаджева и Петя Язова от ГЕРБ, Кирил Асенов и Кирил Хаджихристев от КРОС, Димитър Кръстанов и Стефан Сабрутев от БСП, Салих Аршински (ДПС) и Костадин Василев (Коалиция за община Смолян).

От тях се очакваше да предложат ако не друго, поне мерки за оптимизиране на сметосъбирането и контрола по отчитането, за да се намалят плащанията към „Титан“.

Но както съобщи съветникът Екатерина Гаджева, първата среща на групата, когато дошли всичките й членове, преминала в обвинения и нападки, вместо в опит да се свърши работа. Втората била в силно намален състав. Съветникът от КРОС Кирил Асенов – водач на листата, който бе давал преди това поредица от пресконференции по темата, не се явил.

Групата с редуцирания състав изготви становище, което внесе в постоянните комисии към ОбС за разглеждане, но то бе остро критикувано като зле свършена работа или като несвършена работа.

Въпросното становище влезе за разглеждане в ОбС. По време на заседанието кметът от трибуната обяви среща на същата група с ръководството на „Титан“ с цел заедно да тръгнат в определената посока. Срещата бе насрочена за вторник, 17 март.

На разговора в уречения ден с шефовете на „Титан Клинър“, когато наистина можеше да се свърши нещо смислено, съветниците на КРОС отново отсъстваха. Не дойдоха и други, но останалите не са посвещавали толкова много енергия да атакуват договорите, които трябваше да обсъдят. Между другото, от „Клинър“ са заявили готовност за преговори.

Ако попитате отсъствалите съветници, защо не са ходили на тези заседания, вероятно ще ви отговорят (както вече го направиха пред свои колеги), че е нямало смисъл, защото не очакват кметът Николай Мелемов да изпълни каквито и мерки да му предложат.

Но ако наистина смятаха така, защо когато в ОбС се гласуваше съставът на тази група, всички бяха „за“, защо тогава не си направиха отводи!?

Отговорът е следният: Просто защото мнозинството от „работната“ група не е искало да свърши работа, а да продължи да тупа топката или да дъвчи дъвката „Титан Клинър“. И е ясно, че ще го правят до края на мандата. Тази тема лесно може да се ползва за манипулации и внушения. Вероятно има доста хора, които се връзват на тезата, че „общината преразходва 2 млн. лева от реалния разход, който би трябвало да прави за отпадъци“ (автор: Кирил Асенов) и „Ние твърдим, че в нашата група имаме експертиза и ако общината реши да си направи собствено дружество, което да се занимава с извозването, сепарирането и депонирането на отпадъци, да докажем, че това е абсолютно възможно и си стоим с имената зад тази работа (Автор: същият).

От тази коалиция с удоволствие постват на своя профил журналистически материали като този: „Съветници (от КРОС – б.а.) настояват за преразглеждане или разваляне на договора на община Смолян със сметосъбиращата фирма“.

Хубаво настояват, но да бяха положили поне елементарни усилия, за които си гласуваха поименно „за“. Не го направиха, защото интересът им е друг. Не този, който публично афишират. Между думите и делата на най-много говорещите за „Титан“ се появи бездна, която с нищо не може да се запълни.

На практика кметът няма опция да развали договорите за боклука. Без емоции, нека реално погледнем какво би последвало.

Ако го направи, трябва да обяви нова обществена поръчка за тази дейност. От „Клинър“ няма начин да не обжалват прекратяването, защото те губят ценни за тях контракти. Ще обжалват и ново обявената поръчка. Ще я блокират поне докато Комисията за защита на потребителите (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС) се произнесат. Паралелно с това ще тръгнат съдебни дела и за прекратените договори. В това време градоначалникът все пак трябва да уреди сметосъбирането. И понеже няма да му е останала друга възможност, ще трябва да наруши закона и да го възложи с пряко договаряне.

В най-добрия случай – ако КЗК и съдът се произнесат положително по двата казуса, което ще отнеме минимум една година, новата поръчка ще бъде разблокирана.

Сметосъбирането е атрактивна дейност и ще се появят много кандидати. Независимо коя избере комисията, няколко или поне една от загубилите ще я обжалват. Обжалването, дори процедурата по възлагане да е проведена перфектно, ще отнеме поне още половин година. И за най-дребното нарушение, поръчката ще бъде върната назад, до фазата, в която е констатирано нарушението. И оттам-нататък ще трябва да бъде проведена отново. И отново крайният резултат ще подлежи на обжалване. А за 2 милиона лева на година безпределно ясно е, че ще има обжалвания „до дупка“. Тоест, ако кметът реши да прекрати договора, може би чак в края на мандата ще може да сключи нов договор. Дотогава ще е като нестинар – ще тъпче по нагорещена жарава, защото ще е принуден да нарушава закона. Отделно от всичко „Титан“ ще осъдят общината за пропуснати ползи в милиони левове, които смолянчани трябва да платят. Успоредно с това ще трябва да платят и на другата фирма, която ще е „временно“ наета да чисти сметта до сключване на новия договор.

Другият вариант е кметът да създаде, както „горещо препоръчва“ Кирил Асенов, собствено дружество или собствено звено. За целта обаче са му нужни не по-малко от 10 млн. лв., с които да купи машини, контейнери и кошове. При това от днес за утре, защото един-два дни Смолян да не се чисти и ще се зарине в боклуци. Това не го вярва и този, който го предлага – при сегашното финансово състояние на общината, при наследените милиони левове дълг, от който за 4 години са разплатени по-малко от половината (10 млн. лева).  А „Титан“ и при този случай ще обжалва разтрогнатите договори и ще претендира пропуснати ползи.

Единствено възможният вариант е преразглеждане на договорите. Но той беше всячески прецакван от най-много говорещите за „Титан“ съветници.  Макар че именно с тях се ангажираха в работната група, гласувайки всеки за себе си поименно „за“.

Двата първи варианта означават тотален провал на кмета и неговия екип: общината – загубила милиони левове в съдебни дела, а Смолян и селата – заринати в боклук. Ето какво се открива зад падналите маски на лицемерието.

На фона на горе написаното доста странно звучи сега заканата на Кирил Асенов: „Почвам да търся мотив на действията му (на Мелемов – б.а.) и ви информирам, че от днес нататък аз  ще разглеждам всички (негови) действия, а и моята група, като мотивирани действия за злоупотреба с бюджета на община Смолян“.

 

Лична позиция на автора

Съветниците от КРОС ми се „издигат“ в очите

Честно казано, съветниците от КРОС непрекъснато ми се „издигат“ в очите. Нови политици са, от Смолян са, не от София, но с размах на политици от национална величина. Лековерен и не много разбиращ от управление човек, ако ги слуша, ще си каже: „Господи, колко са загрижени и как им сече умът!?  Та те предлагат 50% от чиновниците да се уволнят, от раз да икономисат поне половината от разходите на общината! Тези хора са бъдещето на Смолян! Как никой не се е сетил досега!?“

Когато организират пресконференции, мало и голямо от журналистите ги уважава и ухажва, при това май без да им плащат. Отразяват ги услужливо не само всички местни, но и националните медии.   

За употреба на ефектни фрази нямат равни. Умеят и най-сложното нещо да го кажат по прост, даже простоват начин, преведен „от български на български“, за да бъде разбрано и от неук слушател. По умение да убеждават надминаха най-опитните манипулатори, компетентните по всички въпроси, които обхождат сутрешните телевизионни блокове.

В този ред на мисли, предлагам при първа възможност да ги изстреляме в София или директно в Европа – в голямата политика, защото Смолян скоро ще стане тесен за техните широки души и широкомащабни мисли. Бареков да се прибира в черупката си. Героят на новото време е от Смолян.   

Анита Чолакова

 

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!