12 акта за неносене на маски състави полицията в Смолян

12 акта са съставени на лица, които не са били с поставени защитни маски за лице или друго средство, покриващо носа и устата на открити и закрити обществени места, съобщават от полицията в Смолян.

Във връзка с обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение и контрола по спазване на въведените със заповеди на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, насочени към предотвратяването на разпространението на епидемията от COVID-19, на 13.04.2020г. на територията на ОДМВР-Смолян са съставени 13 акта за установяване на административно нарушение по Закона за здравето.

Един от актовете е съставен на собственик на търговски обект за това, че е допуснал събиране на хора в прилежащата на обекта територия, което е нарушение на забраната за посещения на паркове, градски градини, спортни и детски площадки, и съоръжения на открити и закрити обществени места.

„Приканваме гражданите стриктно да спазват предписаните мерки, предвидени в Закона за здравето и в заповедите на министъра на здравеопазването. Общата цел е да предотвратим разпространението на заразното заболяване от остър респираторен синдром „Коронавирус 2019 nKoV“, да предпазим нашите близки и приятели, членовете на семействата си и всички застрашени групи от населението. Най-сигурният начин това да стане е да изпълним препоръките за самоизолация, ограничаване на социалните контакти, излизане от дома и посещения на обществени места само при наличие на крайна необходимост от това“, сочат от полицията.

От там поясняват, че за осигуряване на безопасност и спазване на препоръките на здравните власти в ОДМВР-Смолян е създадена организация за засилени проверки в населените места.

„В тази връзка обръщаме внимание, че съществува забрана за посещения в паркове, градски градини, спортни и детски площадки, и съоръжения на открити и закрити обществени места. Забранени са посещения на лица до 60-годишна възраст в хранителни магазини и аптеки за периода от 08:30 часа до 10:30 часа. Гражданите имат задължение да бъдат с поставени защитни маски за лице или друго средство, покриващо носа и устата на открити и закрити обществени места. Нека бъдем по-отговорни и дисциплинирани и обединени, заедно да преминем през това изпитание!“, призовават от ОДМВР – Смолян.