РЗИ-Смолян: До утре кардиологичното отделение да спре приема и изписването на пациенти

Предвид, че двама от пациентите с коронавирус са лекувани скоро в кардиологичното отделение на смолянската болница, в което санитарка е с коронавирусна инфекция, РЗИ в Смолян издаде заповед за предприемане на няколко противоепидемични мерки. Там трябва да се приведат пациентите в обособен сектор на кардиологията, да се спре изписването и приема на пациенти в отделението до 8 часа на 15 април т.г. и се извърши крайна дезинфекция. Също така трябва да се вземат проби за PCR на персонала и пациентите, които са имали контакт с позитивните, да се спазват стриктно правилата за превенция на вътреболнични инфекции. Целта на мерките е да се прекъсне възможността за разпространение на заразата в отделението, съобщи д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция в Смолян.

Вчера от инфекциозното отделение на областната болница е изписан още един  клинично здрав пациент, лекуван за коронавирусна инфекция, който ще продължи да се възстановява в дома си. Общият брой на излекуваните става шест, допълват от РЗИ.

„Със съжаление съобщавам, че снощи в ОАИЛ е починал мъжът от с. Мугла на 85г., с двустранна пневмония и множество придружаващи заболявания. През нощта в отделението е починала и жената на 73 години от гр. Девин“, инфрормира д-р Кубатева.

На  13 април има потвърдени 3 нови случая на Covid-19 в областта: мъж на 61 г. от гр.Смолян, жена на 70 г. от гр. Чепеларе и жената на 73 г. от гр. Девин.