4-ма пияни шофьори хвана полицията, двама от тях – с една кола, луд опожари къщата си

Четирима пияни шофьори залови полицията в последните дни, като двама от алкохолизираните карали едина и съща кола в разстояние от 45 минути. Психично болен от доспатското село Барутин пък по непредпазливост запали къщата си, става ясно от бюлетина на ОДМВР – Смолян.

На 11.12.2020 г. в РУ-Мадан е започнато бързо производство срещу 48-годишния Р.З. от Мадан за това, че около 08:35 часа на ул.“Република“, близо до централна спирка, е управлявал собствения си лек автомобил „Опел Вектра“ след употреба на алкохол с концентрация 2,25 промила, установено с техническо средство. Отказана е кръвна проба. Водачът е задържан за срок до 24 часа.

На 12.12.2020 г. в РУ-Мадан е започнато бързо производство срещу 46-годишния Б.Т. от Мадан за това, че на същата дата около 01:15 часа на ул.“Здравец“ е управлявал собствения си лек автомобил „Фолксваген Пасат“ след употреба на алкохол с концентрация 1,23 промила. Дадена е кръвна проба. Водачът е задържан за срок до 24 часа.               

На 13.12.2020г. в РУ-Мадан е започнато бързо производство срещу 23-годишния Д.К. от с. Липец, общ. Смолян, който около 22:25 часа на ул. „България“ в Рудозем е управлявал товарен автомобил „Опел Мерива Ван“, собственост на 19-годишната Д.К. от с. Смилян, след употреба на алкохол с концентрация 1,30 промила, установено с техническо средство.  Отказана е кръвна проба. Водачът е задържан за срок до 24 часа.

Малко по-късно – около 23:10 часа, е започнато бързо производство и срещу собственичката на въпросната кола – 19-годишната Д.К. от село Смилян. Тя е спряна за проверка около 23:10 часа отново на ул. „България“ в Рудозем да шофира товарния си автомобил „Опел Мерива Ван“ след употреба на алкохол с концентрация 1,33 промила, установено с техническо средство. Отказана е кръвна проба. Д.К. също е задържана за срок до 24 часа.  

В петък, около 14:30 часа, на тел.112 е получен сигнал от 54-годишен мъж от доспатското село Барутин, който съобщава, че на ул.“Чавдарска“ – в съседна къща, собственост и обитавана от мъж на 46 години и 65-годишна жена, е възникнал пожар.

Пожарогасенето е осъществено от два екипа от РСПБЗН Доспат, един от РСПБЗН Девин, двама служители на участък „Полиция“ в Доспат и петима жители от селото.

Пламъците са унищожили около 130 кв.м. покривна конструкция, около 100 кв.м. сгради, мебели и имущество на едно домакинство. Спасени са двама човека и една сграда.

При пожара леко е пострадал 46-годишният В.К. от Барутин, който е получил изгаряне по ръцете. В резултат на проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установено, че пожарът е предизвикан по непредпазливост от 46-годишния В.К., поради небрежност при боравене с открит огън. В.К. е транспортиран за лечение в Центъра за психично здраве в Смолян.