86 души в Златоградско получават услуги в домашна среда, 120 са на топъл обяд

86 души от община Златоград в неравностойно положение получават социални услуги в домашна среда – „Личен асистент”, „Социален асистент” и „Домашен помощник”. 120 човека от общината ежедневно получават топъл обяд. Това са хора живеещи в риск, социално слаби, самотни и възрастни хора.

На 3 декември кметът на Златоград Мирослав Янчев и председателят на Общинския съвет Емилия Кръстева посетиха Центъра за социална рехабилитация и интеграция, където бе отбелязан Международният ден на хората с увреждания.

Градоначалникът отправи добри думи и пожелания към присъстващите и им разказа за социалните услуги, които се предоставят в общината. Той изрази удовлетвореността си от работата на екипа на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хората със специфични потребности.

Янчев и Кръстева гостуваха и на организираното от Съюза на инвалидите тържество в Старцево. Там повече от 70 човека отбелязаха с песни и много забавления празника.   

„Поздравих присъстващите, изказах огромното си уважение към всички хора, които ежедневно показват как с достойнство, воля и кураж се изправят пред много предизвикателства, решават проблеми и преодоляват трудности и ги уверих, че местната власт ще продължи да бъде силен партньор в борбата им за достойно и пълноценно участие в обществения живот“, каза кметът.

Участие в програмата взеха учениците от трети клас при СУ „Свети княз Борис I” село Старцево. С песни, танци и стихове децата поздравиха присъстващите.

Програмата продължи с участие на Младежка битова група към НЧ „Прогрес 1939” с. Старцево, която изпълни автентични родопски песни. Музикален поздрав отправи и певицата Катя Минчева. Сестри Чакърови представиха магичното звучене на неделинския двуглас, а гайдарският състав „Дельо Хайдутин” приповдигна празничното настроение.

„Хората със специални потребности са част от нашето общество и заслужават уважение и възхищение за волята и достойнството, с които посрещат трудностите си, за силния дух и стремежа да правят живота си по – пълноценен и хармоничен“, смята Мирослав Янчев.

Facebook Comments