Мариян Беляков: Пампорово буквално възкръсва

Курортът „Пампорово“ буквално възкръсва. През последните 6 години всеки следващ сезон има ръст на посещенията и сме много близо да ударим горната си граница като леглова база, заяви изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков на пресконференция в София.

По думите му в Пампорово има свръх търсене спрямо предлагането вече, в доста периоди от сезона леглата не стигат. Сезонът ще бъде открит с пет писти, с над 300 оръдия за сняг.

За пореден път курортът пръв открива зимния сезон и това е плод на огромни усилия.

„Изчакахме на максимум, за щастие сме готови да открием рано, и то не с 200 метра пързалка, а с достатъчен брой писти и хората, които дойдат, няма да съжаляват“, подчерта Беляков.

Събитието – основен акцент на предстоящия сезон в курортния комплекс Пампорово-Мечи чал, ще е международният конгрес за ски учители от цял свят „Интерски 2019“. Той ще се проведе между 17 и 23 март. Един милион лева е разходът за подготовката му.

„Но пък подобно грандиозно събитие в ските в България не е  правено. Нещо от подобен мащаб с такава продължителност, посещаемост и отзвук по целия свят не мисля, че е имало до момента. Правим го с удоволствие, понеже е много важно за България“, посочи изпълнителният директор на „Пампорово“ АД.

На 8 декември студентите от цялата страна ще могат да се насладят на страхотно шоу в Пампорово. Очаква се курортът да бъде превзет от събитие, за което ще се говори дълго време. За случая ще се изгради модерна и отопляема парти шатра с големина 2000 кв. метра, която ще събере около 3000 човека. Най-много заявки има от студенти в София – над 900 души ще дойдат от столицата.

Ще има безплатни лифтове за всички, които са посетили курорта. А вечерта всички ще се прехвърлят в шатрата на „Малина“, където ще продължи грандиозното парти.

„Цената на целодневната лифт карта ще бъде 58 лв., което е с 3 лв. повече от миналата година. Опитали сме се съвсем символично да увеличим цената, въпреки огромните разходи, които са се увеличили през последните 12 месеца. Промоционалната цена на лифт картата между 8 и 21 декември ще бъде 37 лв. От 22 декември влизаме в стандартна цена от 58 лв. Надявам се дотогава 80% от ски зоната да бъде готова и вярвам в това“, съобщи изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков.

Дружеството въвежда нова кол център система, която ще дава автоматизирана информация за най-различните дейности в територията на ски зоната и самия курорт. Най-иновативното е т.нар. SnowGis-система, която по подобие на авиационните системи дава автоматизирана информация за времето и състоянието на ски зоната и ски пистите.

Съвсем наскоро в Пампорово бе открит нов целогодишен туристически център и към него вече има над 50 летни и зимни продукта, включително 7-дневна гарантирана лятна и зимна програма. Открит е нов детски център на три етажа, който ще обслужва деца на възраст от 4 до 16 години. Намира се на т.нар. Стара автогара – долна станция на лифт №1. Купен е и нов хотел с 1200 легла, който още не е завършен.

От нова панорамна площадка „Перелик“ туристите ще могат да се насладят на красиви гледки и да направят изключителни панорамни снимки към красивите планини наоколо.

„Напълно реновирани са два петзвездни хотела „Перелик“ и „Орловец“, които отварят врати този уикенд. Изграждаме и нов огромен конферентен блок в хотел „Перелик“, чийто капацитет ще бъде 1200-1300 човека. Това ще е един от най-големите конферентни блокове в България и ще бъде готов в края на месец февруари“, уточни Беляков.

Дружеството продължава с партньорските програми, чрез които може да се ползват преференциални лифт карти с отстъпка от 8%, ски пакети с отстъпка 18% и 10% за настаняване в хотелите.

Беляков каза, че за разлика от курортите в България, в Пампорово няма този проблем с кадрите, защото хотелиери и ресторантьори в зимния комплекс са увеличили заплатите на персонала. По думите му текучеството е много малко и засега не им се налага да внасят чужда работна ръка, разчитат предимно на хора от Чепеларе, Смолян и региона, които се справят много добре.

От Ирландия продължава да е изключително голям интересът и тази година. Има увеличение на резервациите с 20-30%. От ирландска компания заявили, че искат да наемат заведение за целия сезон.

Олимпийската и европейска шампионка по биатлон Екатерина Дафовска пожела успех на всички за предстоящия зимен сезон. „Ще ви очакваме в нашата прекрасна планина с родопско гостоприемство“, посочи тя. Дафовска има хотел в Пампорово, построен върху подарен й от община Чепеларе терен след поредицата спортни победи.

Ски зоната „Мечи чал“ ще бъде открита по-късно, заради бедствията през лятото. Тя беше жестоко поразена и се очаква да бъде отворена за Коледните празници.

„Интерски конгресът най вероятно ще бъде един от най-посетените през последните 10-15 години. Има заявени 30 нации и 1000 делегати, има няколко страни, които изчистват детайли за тяхната регистрация. Около 68 лекции и над 120 уърк шопа по направление алпийски ски, сноуборд, нординг крос, който е предизвикателство. С Пампорово тепърва ще трябва да създадем условия за това“, посочи Петър Янков – председател на Българско ски училище, заедно с което „Пампорово“ АД спечели домакинството на престижния световен форум.

Интерски конгресът може да даде сериозен тласък за кандидатурата ни за младежката зимна олимпиада.

Янков обясни, че кандидатурата за такова мероприятие преминава през доказване на страната като наличие на капацитет за такива големи мероприятия. Неслучайно има идея в откриването да бъдат включени известни български спортисти с това послание.

Откриването на конгреса ще бъде на „Свети Патрик“. Катя Дафовска отговаря за ски бягането на по време на интерски конгреса, то ще е на писта, носеща нейното име.

Освен всичко друго, Интерски конгресът ще извърши сериозна дарителска функция. 100 деца в неравностойно положение ще бъдат обучавани от делегатите. Ще се набират и още средства,  за бъдат обучавани тези 100 деца и през следващите 3 години.

Facebook Comments