Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Абсурдният случай с „Топлофикация“ и Стефан от Смолян се реши

Абсурдният случай, заради който „Топлофикация“ осъди Стефан Иванов от Смолян да плаща за парното на свой съименник от София, се реши. Човекът няма да плаща чужд дълг. Но остана един много важен въпрос неотговорен.

Вчера частният съдебен изпълнител се е обадил на смолянския Стефан, за да му съобщи, че Топлофикация – София, оттегля всякакви финансови претенции спрямо него.

Няколко медии, сред които Plamak.bg, разказа скандалната история преди три дни. След тази дата се тръгна към развръзката му.

„Топлофикация“ иска от смолянчанин парите за парно на софиянец

72-годишният инженер каза, че през цялото време пенсията му е била под запор, но понеже е много ниска – 250 лева, той си я тегли. Само че не може от банкомат, а задължително с документ на гише чрез банков служител.

„Обади ми се частният съдебен изпълнител вчера и каза, че „Топлофикация“ си е оттеглила иска, днес да отида до тях да ми даде документ, че всичко се прекратява“, заяви Стефан.

Пред Нова ТВ омбудсманът Мая Манолова заяви, че сюжетът със Стефан от Смолян е абсурден и сюрреалистичен. Човекът е бил осъден от два съдебни състава – на Софийски районен и Софийски градски съд, че дължи на „Топлофикация“ сума от над 900 лева за парно, което никога не е ползвал, в апартамент, в който никога не е бил. Апартаментът всъщност е на негов съименник, който е с три години по-млад от него. А досега дългът е набъбнал на над 1300 лв.

Вчера Мая Манолова позвънила на шефа на „Топлофикация“ Георги Беловски. Наложило се тя да го убеждава, че имиджът на дружеството ще пострада от този случай.

„Но как стана това – след като лично се обадих на г-н Беловски, след като той пое ангажимент, като му обърнах внимание, че имиджът на дружеството страда сериозно от този случай и е по-добре дружеството да ги плати тези пари, отколкото да продължи да се излага и да се позори пред гражданите на България с това, че събира пари от човек, който не е длъжник“, каза Манолова.

Ден преди това със своите експерти те проверили случая, което очевидно не са направили още преди година, когато смолянчанинът ги е сезирал. Но сега установили, че в Службата по вписванията въпросният имот в 10-ти микрорайон на „Люлин“, за който се дължат пари за парно, се води на ЕГН-то на смолянския Стефан.

Същото казват и от „Топлофикация“, което прави случая криминален и би следвало да се направи проверка от компетентен орган. Защото няма как ЕГН-то на смолянчанина да фигурира като собственик на този имот. Нека припомним, че Агенцията по вписванията е структура към правосъдното министерство. За да се впише имот, е нужен нотариален акт (издаден от съответния нотариус), респ. от страните, участващи в акта (нотариус или лице, имащо интерес от вписването). Молбата за това трябва да е придружена от описание на акта, за които се иска вписване, описание на имота, точни данни за собствениците.

А Стефан Иванов от Смолян със сигурност не е инициирал подобно вписване. Той е научил за този имот едва през ноември 2016 г., когато запорират пенсията му.

И проверката на този, наглед дребен детайл, но от съществена важност, трябва да продължи в самата Служба по вписванията, за да се изясни напълно. Въпреки, че Стефан от Смолян вече не дължи пари. Но трябва да се проследи в дълбочина, за да се види един механизъм на злоупотреба с лични данни, който нерядко води до съдбовна промяна за невинни хора.

Забележете, на въпрос на водещия на Нова ТВ към Елизабет Павлова от „Топлофикация“ дали дружеството греши тя отговаря така: „Преди да започнем съдебно дело спрямо някой от нашите неизрядни клиенти, които по никакъв начин не са се съгласили да изплатят дължимите суми, ние правим справка в Службата по вписванията. Както и г-жа Манолова отбеляза, в справката от Службата по вписванията фигурира името на господина от Смолян заедно с неговото ЕГН. Така че на тази база и с тези данни, с които разполагаме, ние сме завели съответно и дело“.

Нека не забравяме, че до някое време съдебното делото се води срещу 69-годишния Стефан от София. Някъде към 2013 г. на негово място в документите се появява ЕГН-то на Стефан от Смолян.

По повдигнатия от самия потърпевш въпрос защо не ползват базата на топлинния счетоводител „Техем“, тъй като там ЕГН-то си отговаря на действителния собственик на апартамента, а от 2011 г. даже е на друго име, Елизабет Павлова отговаря, че за тях е важна единствено официалната информация от Службата по вписванията. „Затова ние се базираме при завеждането на дело именно на тези справки“, посочи тя. И допълни: „За нас е неприятен случаят, защото не сме подлагали никога, по никакъв повод на съмнение данните от Службата по вписванията“.

Тя се възползва от присъствието си в ефира, за да призове клиентите си при смяна на собствеността на имота новият стопанин да отиде с нотариалния акт в „Топлофикация“, за да си смени партидата, както е според общите условия на дружеството.

Павлова подчерта отново, че вече са предприети действия, за да бъдат освободени личните средства на Стефан Иванов от Смолян, за да живее нормално.

„Много лесно, но никой не пита как се живее една година под такова напрежение. Тук (в Топлофикация) е много ясно – отиваме при тях, в Службата по вписванията и всичко е окей. А аз как се чувствам!? Но пък усетих от друга страна силата на медиите – велики сте!“, коментира след щастливата развръзка смолянчанинът.

Facebook Comments