Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Амфибия чисти папура в хвостохранилище „Ерма река“

С амфибия чистят папура от хвостохранилище „Ерма река“. От управата на община Златоград предупредиха, че заради тази дейност е възможно да се получи помътняване на реките Голяма и Върбица.

Премахването на част от папура в езерото е в изпълнение на предложените мерки на 13-ти декември 2017 г. от междуведомствената комисия, назначена със заповед на областния управител на Смолян Недялко Славов.

На извънредно общинско заседание на 15 януари проф. Иван Нишков от Минно-геоложкия университет уведоми съветниците, че вече е сключен договор с румънска фирма, която ще извърши почистването на растителността от 100 декара в хвостохранилището. Той съобщава, че е наета амфибия, специализирана за такива мероприятия, която ще почисти зоната близо до стената.

„Това беше една от мерките, които бяха набелязани, да се почисти папура, тъй като се е разсеял по цялото протежение на речния хвостов провод и трябва да го освободим, за да може да се оттича водата и да не влиза залпово. Машината е специализирана и с нея работят двама румънски специалисти. Тя почиства като смила папура и го оставя покрай брега на хвостохранилището“, каза Ружа Бодурова – изпълнителен директор на „Горубсо – Златоград“.

Папур (тръстика) в хвостохранилище Ерма река
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тя информира също, че днес е последният ден, в който дружеството получава оферти за изграждане на помпена станция на хвостов провод покрай Крушкова махала, така че тя да не се замърсява. Офертите са от „Нипроруда“, „Енергопроект“ и УАСГ.

„Става въпрос за достатъчно голяма инвестиция от страна на предприятието, дано да има ефект. Нищо не става с малко пари в нашата дейност“, коментира Бодурова.

5 млн. е инвестицията на дружеството в надграждането на язовирната стена.

В момента Обогатителната фабрика се оборудва с най-съвременното производствено оборудване от водеща в света шведска фирма. Изграден е нов трошачен корпус, с нови машини, нов филтрационен корпус за обезводняване на концентратите, реконструкция и подмяна на машините в мелнично отделение и флотационен корпус.

Всички тези инвестиции водят до максимално разкриване на рудните минерални фази, повишаване извличането на олово и цинк.

Предвидено е количеството на отпадъка да намалее, което пък води до подобряване на пречиствателния ефект на хвостохранилището. Инвестициите, вложени напоследък,  са на стойност над 15 млн. лв.

Почистването на хвостохранилището цели подобряване на качеството на изливащите се води от хвостохранилището в реките Голяма и Върбица. Смята се, че реките, а от там и питейни води, се замърсяват заради състоянието на хвостохранилището. В Златоград на няколко пъти имаше напрежение заради промяна в цвета на реките, а проби показаха, че има завишаване на тежки метали, за което дружеството беше санкционарано.

Тогава експерти заявиха, че водата потъмнява отчасти и заради папура, заел голяма част от хвостохранилището. Затова от дружеството се ангажираха да отстранят поне тази част от него, която е до стената, за да не влиза водата залпово в съоръжението.

Facebook Comments