Арх. Никола Михалевски: Новият приют в Смолян може да побере и 100 кучета

Консорциум от две местни фирми ще прави приют за временно настаняване на кучета в Смолян. Това сочи докладът от работата на комисията, назначена от кмета Николай Мелемов.

Ако изборът не се обжалва, първият етап на обекта ще бъде изпълнен от консорциум „ДЗЗД Приют“, който е съставен от фирмите „Крис МТ“ ООД и „АБ 2019“ ООД. Първата е собственост на Владимир Кехайов – председател на Камарата на строителите в – представителство в Смолян, а втората е създадена през май месец миналата година, собственост на Анна Бичокова и Боян Томов. Тяхната оферта е за 323 972 лв. с ДДС и срок за изпълнение 55 календарни дни.

Другият кандидат също е от Смолян – „Кристиян Инвест“ ЕООД. Фирмата е създадена през 2018 г., собственост на Розалина Ковачева. Тя е отстранена в хода на процедурата заради проблеми с техническото предложение.

„След като с министерско постановление бе осигурен първият  транш – 230 000 лева, специалисти потърсиха терен, където той може да бъде разположен. Оказа се, че на местата, които са общински, нямаше необходимото захранване с вода, ток и канализация за отпадни води. След като се обходиха всички места и не се намери подходящо, бе решено, че най-добрият вариант е приютът да бъде разположен на мястото на съществуващия терен, където през 2001 г. бе построена ветеринарната лечебница. Ще се ползва съществуващата сграда. Теренът е подходящ за такава дейност“, обясни главният архитект на общината Димитър Димов.

Разрешението за строеж на приюта е влязло в сила, той е проектиран от арх. Никола Михалевски, като носител на авторските права при строителството на ветеринарната лечебница.

На последното общинско заседание съветникът от БСП Стефан Сабрутев изчисли, че щом проектът за кучкарник е 1,2 млн. лева, то за 60 кучета, какъвто ще е неговият капацитет, излиза, че „апартаментът“ за едно куче ще струва 21 000 лева. Той възнегодува защо трябва да се харчат пари за подпорни стени, след като е можело да се построи нов приют на друг общински терен, който щял да е значително по-евтин.

„И ние ще изхарчим 1 267 000 лева за това нещо. На едно голо поле строителството е много по-евтино, дори земеделска земя покрай някое село да купим. Те се търгуват за по 100-1500 лева на декар. Ще изберем място с ток и вода. Единственият проблем, който е най-сложен,е отпадните води, но има решение“, възнегодува Сабрутев преди дни.

„В 2001 г., когато се роди идеята да се направи кучкарник ,законът не позволяваше да се изгради в урбанизирана територия. С кмета Данчо Киряков, заместника Грудев и моя милост решихме да го кръстим ветеринарна лечебница за безстопанствени кучета. Реконструирахме тази общинска сграда и тя започна да работи. През 2008 г., когато излезе новият за Закон за защита на животните, се прекрати неговата дейност. Неправилно е изказването, че един бокс струва 21 000 лева., защото има боксове и извън сградата“, заяви арх. Михалевски.

Според него никой не може да каже колко кучета ще побере.

„Ако са само санбернари, тогава ще са 100 кучета. В един момент може да са и 600. Освен това има и текучество, едно може да престои два дни, друго – 20 дни, или да остарее там.  Ако отидем в равнинен терен, парите за подпорни стени на сегашното място трябва да отидат за комуникации, инсталации, пречистване, обратни канали и строителство на същата монолитна сграда, защото сега там са настанени манипулационна, операционна, стаи за обслужващ персонал, санитарни възли, хладилни камери за умрели животни. Трудно би могло да се каже дали бихме спестили 50 хиляди лева, ако отидем на нов терен. След тези изявления огледах всичко – нищо не е надвишено като квадратура и обем от това, което се изисква от Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинска дейност“, допълни той.

Строителството на приюта е разделено на 4 етапа.

Според арх. Михалевски, ако общината реализира първия етап, който би прибрал 100 санбернара и чрез текучество – евентуално пожелали да вземат кучета за домашни любимци, не е задължително останалите три етапа да се изпълняват. „Само трябва да имат грижата да предотвратят доставката на кучета от други общини. Те трябва да си направят приюти“, подчерта архитектът.

„Аз се извинявам и заради това, че за един милион лева строим стадион само за 22-ма души“, лаконичен бе кметът Николай Мелемов.

Facebook Comments