Българо-американски курс за снайперисти в 101-ви алпийски полк – Смолян

Съвместен българо-американски курс за снайперисти ще се проведе от 10 до 14 февруари в 101-ви алпийски полк – Смолян, съобщиха от Министерството на отбраната.

По време на курса, в който ще участват български военнослужещи от алпийския полк и американски военнослужещи от състава на 5-и кавалерийски полк от Сухопътните войски на САЩ, ще се проведе стрелба със снайперова пушка MSG, придвижване, маскировка и избор на позиция за стрелба в планинско-гориста местност, както и стрелба от сграда.

Курсът ще се води от капитан Светозар Колев, старши лейтенант Анастас Караиванов и двама американски офицери.

По същото време на учебен полигон „Ново село” ще се проведе българо-американско ротно тактическо учение. Ще се отработят занятия по задачи „Настъпление” и „Отбрана”, в които участват военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк (минохвъргачни разчети и алпийски взвод), батальона за защита на силите от състава на 2-ра механизирана бригада и Центъра за подготовка на специалисти и военнослужещи от 1-ви батальон на 5-и кавалерийски полк на Сухопътните войски на САЩ.

На 12 февруари 2020 г. в рамките на съвместния българо-американски курс за снайперисти е организиран медиен ден. За първи път журналистите ще могат да наблюдават тактическо занятие по придвижване, маскировка и избор на позиция за стрелба със снайперова пушка MSG.
Постоянно акредитираните журналисти, които желаят да присъстват на медийния ден, трябва да бъдат в 10.00 ч. на 12 февруари 2020 г. пред портала на 101-ви алпийски полк в гр. Смолян“, уточняват от МО