Бетонното чудовище в Смолян е на задлъжнял йорданец и трябва да го обезопаси

Задлъжняла към държавата с близо 780 000 лв. фирма на йорданец е изоставила огромния строителен скелет на новия център на Смолян, до областната болница.

Днес община Смолян отново изпрати писмо до собственика й, с което го задължава в едномесечен срок да опакова и обезопаси сградата, а също така да огради терена, за да ограничи преминаването на коли и хора.

Местните жители се гневят на инвеститора и обвиняват общината, че не взима мерки, тъй като в изоставеното бетонно чудовище преди години намериха смъртта си двама души, а огромната сграда, която е опасна, се извисява и грози целия град.

Собственик на неудачния строеж е фирма „Международна компания за хотели и туризъм Хотел“ ЕООД на йорданеца Зиад Абдел Азиз Каид Шаммари.

Той я е придобил през 2014-та година от неговите сънародници Ахмад Хурани и Анас Анани. А първият собственик на сградата е йорданецът Мохамад Наджар, който имаше челен сблъсък с ДАНС заради проповядване на радикален ислям.

Когато бе четириетажна сградата, до 2005 година тя бе собственост на общината. Тогавашният кмет Данчо Киряков я обяви на търг, на който се яви йорданецът Наджар и го спечели за 200 000 лева. Плановете му бяха да изгради елитен 5-звезден хотел, който да е част от голяма международна хотелска верига.

Текстът на писмото, което днес община Смолян изпрати на фирмата, регистрирана във Велинград.

Проектът бе за 13-етажна сграда с обща застроена площ от 32 000 кв. м. и хеликоптерна площадка, казино, търговски център, ресторанти, барове. На покрива на сградата се планираше да има басейн. Първоначално говореше за инвестиция от около 10 млн. долара.

Чужденецът обяви, че е избрал Смолян, защото съчетава “чист въздух, планини, пещери, геотермални извори, ниска престъпност, възможности за каране на ски и ловен туризъм”. След покупката на неизползваната сграда получи разрешение за надстрояване на 9 етажа и впоследствие го реализира.

Дейността му в България датира от 1992 г. и е свързана с туроператорска дейност. От 2003 г. има мезонет в София от 145,7 кв. метра на ул. „Иван Иванов“.

Междувременно през 2009 г. гръмна новината че собственикът на хотел „Абир“ във Велинград Мохамад Наджар ще бъде експулсиран от България заради проповядване на радикален ислям. Задържан бе от ДАНС и е отведен в Дома за временно настаняване на пълнолетни чужденци.

От 2011 година едноличен собственик на фирмата е  неговият сънародник Ахмад Хурани. Има период между 2008 и 2011 г., в който съдружници са Наджар, Хурани и Анани. А през 2014 г. друг йорданец Зиад Шаммари я купува за 5 хиляди лева.

През октомври 2016 г. новият собственик е приел нов учредителен акт на компанията, с който премества регистрацията й от София във Велинград, на площад „Николай Гяуров“ №1.

Справка в регистрите сочи, че на този адрес се намира четиризвездният СПА-хотел „Здравец“, собственост на друг йорданец с фамилия Хурани и фирмата му „Арена Хотелс“ ЕООД. А за самото вписване на промените тогава е бил упълномощен управителят на хотела Салих Кунгьов.

Към днешна дата едноличното дружество, собственик на недостроената сграда в Смолян, е в списъка на НАП – Пловдив, като длъжник със сумата от 798 489 лв.

Последният годишен финансов отчет на фирмата, публикуван в Търговския регистър, е от 2009 г.

Преди около пет години общината задължи фирмата да обезопаси опасната чудовищна постройка. И тя го направи – със смехотворни висящи платна до средата на строежа, които вятърът разкъса в рамките само на няколко месеца.

От местната управа казват, че не могат да се свържат със собственика, за да го принудят да я довърши или обезопаси. За последно установили контакт чрез адвокат на фирмата в Пловдив преди години. Тогава им било обяснено, че инвеститорът опитва да изтегли кредит от арабска банка, за да довършат строителството, но за тази цел им е нужна земята под сградата.

Навремето Наджар е купил отстъпено право на строеж, което не включва поземления имот.