Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Чепеларе и Мадан против закриването на районните прокуратури

Чепеларе и Мадан остро се противопоставят на предстоящото закриване на районните прокуратури в двата града. Решението е на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. От 1 януари Чепеларе и Мадан стават териториални отделения на Районната прокуратура в Смолян.

Утре (сряда) от 16 часа в Чепеларе ще се проведе среща с всички граждани, които не са безразлични към решаването на въпроса с Районната прокуратура. В града смятат, че това решение ще повлияе сериозно и негативно върху развитието на община Чепеларе.

В Мадан миналата седмица на извънредно заседание местният парламент прие протестна декларация срещу закриването на Районна прокуратура там и преструктурирането й като  териториално отделение към РП – Смолян.

Според съветниците решението е неправилно и недопустимо.

„Предлага се решение, което не се обосновава на обективните  реалности –  икономически,  географски и  демографски, както и пълно непознаване на обстановката в Родопа планина и специфичните особености на района“, се сочи в документа.

В критерия „степен на натовареност“ според съветниците не е отчетен фактът, че в годишния доклад на Главна прокуратура за прилагане на закона и за дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2015 г. Районна прокуратура – Мадан, е на 61-ва позиция от всички 113 прокуратури, през 2016 г. е на 60-та позиция, а през  2017 г. – на 78-а позиция по средна натовареност на един прокурор.

„Също така е на първо място в област Смолян за отчетните 2015 г. и 2016 г. и на трета позиция за 2017 г. след Районна прокуратура – Смолян, и Районна прокуратура – Девин“, пише в декларацията.

Според съветниците в решението не са отчетени обективно факторите: население на районите на действие на всяка прокуратура; брой общини; разстояние до областния център; специфични особености на района и др.

Те настояват Районна прокуратура да продължи своята дейност. Категорични са, че закриването й ще отдалечи от защита правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица на територията на общините Мадан и Рудозем, гарантирана им от Конституцията на Република България.

Документът е изпратен до премиера Бойко Борисов, до министъра на правосъдието Цецка Цачева, до пленума на ВСС и до областния управител на Смолян Недялко Славов.

Facebook Comments