Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Шефът на РДГ в Смолян забрани събирането на трюфели

Забранено е събирането на трюфели за срок от три месеца в територията на Регионалната дирекция по горите в Смолян. Заповедта е издадена от шефа на РДГ инж. Венцислав Фурлански и е с цел да се предотврати разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

Той е наредил на Южноцентралното държавно предприятие да вземе необходимите мерки за поставяне на обозначителни табели за ограничения достъп.

В Смолянско няма нито един регистриран изкупвач на трюфели. Това обаче не означава, че на територията на областта не се събират и продават скъпите подземни гъби. 

Техните находища се знаят само от определени хора и местата им ревниво се пазят. За търсенето им ползват специално обучени кучета, като цената на килограм е от няколко стотици до няколхо хиляди евро, в зависимост от качеството и вида им, от времето, в което е открита гъбата, от държавата, в която се търгуват.

Facebook Comments