Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Д-р Дариткова: България е много силна в лечението на хепатита

България е много силна в лечението на хепатит. След заплащането на медикаментите от НЗОК това е една от добрите новини в нашето здравеопазване, че имаме значителен брой излекувани от хепатит С. Тук лозунгът е „Лекувай, за да предпазиш“. За хетатит А и В има ваксини. Ваксинацията е задължителна в България от 1992 г. и в резултат на това имаме значително намаляване на случаите. Това заяви д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване в НС.

Под патронажа на комисията в Смолян днес бе даден старт на серия  инициативи в различни областни градове за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли, обявен през 2008 г. от Световния хепатитен алианс.

В центъра на областния град се провеждат безплатни скринингови изследвания за хепатит В и С. Кампанията „Скъсай с хепатита“ се организира от Националното сдружение „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“ под патронажа на Комисията по здравеопазване, а официалните лица отрязаха своите жълти вратовръзки и шалчета.

„Всички трябва да сме ангажирани с идеята да реализираме плановете на Световна здравна организация  и на българското здравеопазване до 2030 г. да елиминираме хепатита. Възможността за елиминация става чрез съвместните усилия и действия, когато правим адекватна превенция и скрининг на заболяването и изследване на повече хора. Тогава, когато гарантираме сигурност на кръвните продукти чрез инвестиция в апаратура, която ранно диагностицира наличието на вирусни частици в кръвта“, каза д-р Дариткова.
Представител на организаторите съобщи, че в рамките на шест часа имат готовност да изследват 300 човека.

Д-р Дариткова каза, че в края на месец юни била проведена регионална среща, посветена на скрининг на вирусните хепатити и ХИВ в Източна и Централна Европа за това какви са еднаквите предизвикателства и възможните съвместни решения.

„На тази конференция се прие резолюция, чиято цел е да ангажира всички страни от региона с програми за елиминация на хепатита – нещо, което е предвидено в плана на СЗО до 2030 г. Тази цел може да се постигне като се комбинират усилията за скрининг, предпазване, лечение и наблюдение на пациентите“, посочи д-р Дариткова.

Тя съобщи, че в плана на Световната здравна организация е до 2030 г. да елиминира напълно болестта хепатит.

По думите й в момента здравното ведомство разработва програма за закупуване на специални апарати, които да проверяват дарената кръв чрез т.нар. „надтехнология“. Целта е да може да се провери на много ранен етап за наличие на тези вируси в кръвта.

В света има 71 млн. души с хепатит С, като огромна част (около 80%) не са диагностицирани. Това е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб.

Предполага се, че в България около 100 000 души са болни, като само малка част от тях знаят за това. Над 20% от болните, заразени прди повече от 20 г., ще развият рак или цироза на черния дроб. У нас около 840 души умират всяка година от хепатит С и причинените от него усложнения. 

При 74% от пациентите хепатит С засяга и други органи, освен черния дроб – метаболитната, сърдечносъдовата, неврологичната система и др.

Два милиарда души в света са били инфектирани някога от хепатит В (НВV), а повече от 250 милиона живеят с хронична инфекция. Около 1 милион вирусоносители годишно умират от усложнения. За България няма точни данни, но се предполага, че заразените са около 200 000 души.
Хепатит В се предава по кръвен път (при хемодиализа, кръвопреливане, операции, зъболекар, козметични процедури – ако инструментите не са били добре стерилизирани), при сексуален контакт без предпазни средства или от майка на новородено.

Facebook Comments