Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Къщи в Давидково са засипани от свлачище

Две къщи са засипани от свлачище в село Давидково, общ. Баните. Това е станало вчера по време на поройния дъжд с градушкакато гроздово зърно. 

„Трета къща под пътя на склона е засипана. За нея още не е ясно какви са щетите, тъй като хората живеят в Кърджали. От пороя стръмен скат на улица в края на селото изведнъж се свлича и засипва улица, от която тръгва пътят за съседното село Стърница. От квартала разказват, че земята между къщите на семейство Делиеви и Станка Радева се е срутила с много силен тътен“, разказа кметицата на Давидково Севда Чолакова.

Калната маса повлякла подпорните стени, складираните нацепени дърва за огрев. Дворовете им са напълно унищожени. Засипана е даже терасата на семейство Делиеви. Изкоренени са 7 овощни дръвчета и 3 ореха по на около 35 години. Свлачището се е спряло в къщата на семейство Хаджиеви.

„Едно от големите дървета е заклещено от тоновете кал в къщата на Делиеви и търсим вариант как да го измъкнем“, каза кметицата.

Тя е информирала стопаните на третата засегната къща и очаква да дойдат на място, за да направят оглед.

По думите на кметицата почти не е останала къща без щети, защото посевите навсякъде са очукани.

„Такъв бобот не бяхме чували, това беше ужасно, аз припаднах и мъжът ми ме заля с вода, изплаших се, то върви на кълба. Страшна работа – терасите, всичко е затрупано. Нямаме застраховка на къщата, с 200 лева пенсия каква застраховка“, разказва за преживения ужас Веска Делиева.

Градината на съседката й баба Станка Радева е пълна с кал. Възрастната жена е в шок. Подходът към къщата й откъм улицата е прекъснат от свлачището. За щастие има пътечка от горната страна, която е от горната страна и тя не е пострадала.

„Не знам какво остана от градината. Покривът на къщата пък го отнесе урагана миналата година. Сега чакам дъщеря ми да се прибере от Австрия на 10 август да правим основен ремонт на покрива, защото тече „, кърши ръце възрастната жена.

„Засега няма да евакуираме хората от двете къщи, ще го направим ако и днес продължи да вали. Зависи от времето. Трябва да разчистим, тъй като има опасност от натиска да не се срути къщата на Делиеви“, каза кметицата на Давидково. 

„Най-потърпевши от поройните дъждове вчера са няколко села от община Баните. Пороят и градушката са нанесли големи щети в Стърница, Давидково и Гълъбово, на пътната инфраструктура и реколтата“, съобщиха от областната управа на Смолян.

По груби сметки на местните хора поне 15 камиона кал трябва да се извозят от свлачището, за да се отпушат къщите, така че да няма натиск върху тях.

Кметът на община Баните Милен Белчев е изпратил комисия, която описва щетите. „След вчерашния порой, дъждът и градушката със силен вятър затлачиха улици и пътища в трите села. На 100% е унищожена реколтата в село Гълъбово. Двете къщи в Давидково са в голяма опасност, ще направим всичко възможно да ги освободим от калта“, каза Белчев.

Той разказа, че над двете застрашени къщи в Давидково аварийни екипи с тежка техника слагали чували с пясък, за да се отклони водата.

Facebook Comments