Д-р Юлия Кисимова: Като епидемия са заболяванията на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система

Д-р Кисимова, санаториумът в Девин, който управлявате, е получил акредитация с оценка отличен за срок от 5 г. Тя за какво се отнася?

Оценката на Специализираната болница за рехабилитация „Орфей“ е цялостна – за медицинската дейност и за Административно-стопанския блок.

Какво право или възможности ви дава тя?

Дава ни възможност да извършваме обучение на стажанти и научна дейност. Това лято например започваме да приемаме при нас да стажуват рехабилитатори, физиотерапевти, кинезитерапевти. Ние имаме специалисти по водни процедури. За всяко лечебно заведение, което кандидатства за акредитация, от Министерството на здравеопазването се изпраща на място комисия в разширен състав. Процедурата при нас беше през март месец и в резултат от множеството проверки получихме акредитация с отлична оценка за следващите пет години.

С какво се отличава оборудването в санаториума?

Имаме изключително модерна, съвременна апаратура. Направихме така, че да може с минералната вода да правим водна екстензия. Такава имаше досега само в Павел баня. Изпратихме наш екип да се обучи в Павел баня, при д-р Гечев. Закупихме апаратурата и сега започнахме да лекуваме с нея. От по-рано имаме и компютърен екстензор. Видяхме, че много се търси това лечение и дава много добри резултати. Имаме вакууми, радари, лазер терапия, калолечение. Много  добър е и тангенторът ни. Това е уред със cиcтeмa зa вoдeн мacaж oт „cyx тип“. Macaжът нa цялoтo тялo, което е в легнало положение, имитиpa плиcĸaнe cъc cилнa вoднa cтpyя.

А базата Ви за нощувки на какво ниво е?

Мога да ви кажа, че стаите са прекрасни, които са 65 на брой. Те са слънчеви, просторни. Настаняваме по двама в стая. Оборудвани са с мини бар, телевизори, самостоятелни бани и тоалетни. Имаме всичко необходимо за 7-дневно лечение по клинична пътека и 10-дневно по програмите на НОИ.

Какво е важно за Вас като управител на това специфично лечебно заведение?

За мен е най-важна високата квалификация на работещите, защото качествена здравна услуга може да дадат само професионалисти. Такъв е д-р Цолов – много добър физиотерапевт, неврологът д-р Сарийска, д-р Мурджева Рехабилитаторите ни всички са с магистърска степен. Имаме много добри кинезитерапевти. Дежурства при нас дават специалисти от болницата в Девин. Те през нощта пък са патронаж. За 24 часа болницата ни е обезпечена с кадри.

Вероятно от голямо значение е и наличието на минереална вода?

Водата наистина е много добра. Даденостите са превъзходни – природата, въздухът и водата са феноменални и трябва максимално да се използват за лечение на хората. Заболяванията на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система са плъзнали като епидемия мога да кажа. Разполагаме с 16 вани, почти всичките видове. Има вътрешен и външен басейн, джакузи. Предоставяме всички екстри с вода и калолечение. Накратко, разполагаме с кадри и апаратура за провеждането на най-съвременни и ефективни физикални методики за балнеопрофилактика, рехабилитация и рекреация. А от началото на тази година през санаториума са преминали над 1130 пациенти с проблеми в опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

Как успявате да задържате персонала?

Може би защото имат възможност да растат кариерно. Има старши рехабилитатори, отговорник рехабилитатори. Могат да се обучават и да повишават квалификацията си докато работят. Получават и добри възнаграждения.

Facebook Comments