„Добре дошли в сърцето на Родопите“ за елитните ски учители от цял свят

„Добре дошли на всички в България! Добре дошли в сърцето на Родопите! Добре дошли на „Интерски конгрес`2019“ в Пампорово!“ – с тези думи вицепремиерът Томислав Дончев откри световния форум в зимния ни курорт днес. В него участват над 1110 ски учители от 35 държави.

Събитието в слънчевия ден започна с шествие на деца, развяващи знамената на всички нации от връх Снежанка по пистата до плаца на хижа „Студенец“. Те бяха последвани от родопски гайдари и скиори с народни носии от всички фолклорни области на България.

Гостите с радост аплодираха демонстрациите, които представиха  различните национални отбори, защото спускането им освен спорт, бе и хореографско изкуство.

С бурни овации хилядите посрещнаха на плаца звездния отбор на България: Екатерина Дафовска, Радослав Янков, Александра Жекова, Рената Камберова, Снежана Дечева, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев. Тяхната поява в екип бе символ, че звездните имена на държавата ни застават зад каузата „Спорт в България“.

Поздрав към хилядите гости на събитието отправиха оркестър „101 каба гайди“ и възпитаниците на музикалното училище в Широка лъка.

„Между другото, – каза Томислав Дончев, – имаме поне още пет планини с чудесни условия за ски, но това място е много специално. Спортът е много важен за нас като правителство. Затова инвестираме в спортна инфраструктура, в масов спорт и резултатите не закъсняват. Само за миналата година имаме четири световни първенства, които се провеждат в България. Най-важното обаче, когато говорим за спорт, е в това да участваш, а не да гледаш по телевизията“.

По думите му спортът дава уникален шанс на човек да научи двата най-важни урока – колко е важно честното състезание, и че успехът освен от късмет, зависи от дързостта и усилията, които полагаш.

На сцената за откриването с него бяха министрите на туризма Николина Ангелкова и на спорта Красен Кралев, председателят на организационния комитет на форума Цветелина Бориславова, изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков, областният управител на Смолян Недялко Славов, кметовете на Смолян и Чепеларе – Николай Мелемов и Славка Чакърова.

„Ние искрено вярваме, че за нас този форум не е само тежка работа, но и време за радост и нови приятелства. Ние ви желаем приятно прекарване и незабравими мигове. В момента сме на е едно прекрасно, уникално място в България – планината Родопи, родното място на Орфей и на траките. Оставайки тук, вие имате възможността да изпитате незабравими чувства и винаги да си спомняте приятелствата, които сте създали в България“, заяви Цветелина Бориславова.

„Много съм доволен, че България успя да спечели домакинството на такъв форум при такава конкуренция преди 4 години в Аржентина“, заяви пред журналисти малко по-рано спортният министър Красен Кралев.

„Наистина става прекрасен празник, толкова държави си дават среща тук! Ще има семинари на много високо ниво. Събитието е от изключително голям мащаб и това нарежда България на едно ниво със страни като Австрия, Швейцария, Италия, Франция, САЩ, които са най-силни в зимните спортове. Знаем, че туризмът е един от основните икономически отрасли в България, а зимният туризъм е изключително важен за нашата икономика“, посочи той.

И подчерта, че само през тази година България е домакин на Световна купа по алпийски ски, Световно първенство по шорттрек и накрая като венец на всички усилия – инструкторите от целия свят си дават среща в България.

Министърът отбеляза, че голяма амбиция на България е да организира зимни младежки олимпийски игри.

„Това ще подпомогне цялата българска икономика. Имаме големи шансове, но трябва да се изчистят малко законодателни пречки, за да може да вървим напред. Аз съм оптимист, защото след всяко международно събитие, което България прави, шансовете ни за спечелим домакинство на зимни олимпийски игри се увеличават“, каза Кралев.

И според министър Ангелкова „Интерски конгрес`2019“ е изключително важен за популяризирането на България като целогодишна предпочитана дестинация.

„Защото условията, които се създадоха тук, за да се проведе „Интерски конгреса“, ще могат да се ползват и за други подобни събития, което е част от нашата стратегия да разширим сезоните, да акцентираме на културно-историческото наследство, балнео и спа туризъм, конгресния туризъм, вино и кулинария. И това дава възможност да насочим вниманието към страната ни целогодишно“, заяви Ангелкова пред журналисти.

Тя посочи, че до момента зимният сезон върви с лек спад в сравнение с предходната година.

„Декември и януари имаме над 865 000 чуждестранни туристи, което бележи спад от 3.7% в сравнение на същия период на предишния зимен сезон. Но за сметка на това имаме ръст на нощувките с 5.8%, което показва, че все повече туристи, които посещават нашата страна, я избират за по-дълъг престой“, отбеляза тя.

Според Мариян Беляков събитието протича дори по-добре от очакванията на организаторите.

„Изключително горди сме, че това се случва в България! Изключително настроение от 35 държави, изключително много хора! Тотален некомерсиализъм! В курорта в момента има около 7 000 души, по пистите очакваме днес 4000 души. Представянето на всеки един отбор по пистите и демонстрациите носят изключителна атмосфера на приятелство между държавите. Целият елит на ски инструкторската гилдия на света е събран в Пампорово. И това е едно от най-добрите събития, които са се случвали в последните 10 години в България“, подчерта Беляков.

Той информира, че ръстът на туристите в Пампорово през този сезон е с 4.85%  и всяка следваща година е по-добра от предходната.

До 23-ти март на пистите в Пампорово ще се проведат над 100 демонстрации на ски техника, а за вечерите са подготвени  шоу спектакли на осветената писта „Стената“. А 120 социално слаби деца от Смолян и Чепеларе ще бъдат обучени да карат ски от световно известни ски учители.